Ove navike pijenja podržavaju metabolizam nakon pedesete

Foto: Shutterstock

STARENJE je neizbježno, a kako vrijeme prolazi, ono postaje očito i po funkcijama našeg tijela. Jedna od tih funkcija je metabolizam, koji usporava s protekom godina. Često pokušavamo pronaći načine da usporimo taj proces, a oni mogu uključivati tjelovježbu ili promjenu prehrane.

"Metabolizam je složen skup fizioloških procesa koji između ostalog utječe na tjelesnu temperaturu, rast i oporavak stanica, upravljanje hormonima i probavu hrane", objašnjava dijetetičarka Molly Hembree. "Često nam je želja utjecati na metabolizam i njegovu brzinu jer smo svjesni da je to važno za kontrolu naše tjelesne težine."

Hembree smatra da pića ne ubrzavaju niti djeluju usporavajuće na metabolizam, barem ne izravno. Dijetetičarka Amy Goodson slaže se s ovim stavom. "Ništa (hrana ili piće) ne ubrzava vaš metabolizam, kraj priče", kaže Goodson. "To jednostavno nije znanstveno točno. Postoje neke stvari koje mogu neizravno pridonijeti njegovom ubrzanju."

Ipak postoje neke navike pijenja koje bi mogle pomoći vašem metabolizmu i pridonijeti mršavljenju.

Pijte puno vode

Hembree kaže da je pijenje dovoljne količine vode važno ako želite podržati svoj metabolizam nakon 50. godine. Premda je voda daleko najbolje piće, ako joj želite dodati okus, pokušajte piti vodu s limunom. To može poboljšati probavu i potaknuti sitost, što pridonosi mršavljenju.

Pijte napitke s proteinima

"Od svih makronutrijenata, proteini iziskuju najviše energije da bi se probavili", kaže Goodson. "Kao dijetetičari često kažemo: 'Proteini vam pomažu da se brže zasitite i da sitost potraje duže'", kaže ona.

Izbjegavajte pijenje puno alkohola

"Dokazano je da izbjegavanje prekomjernog unosa alkohola podržava metabolizam", kaže Hembree. Prekomjeran unos alkohola je više od 2 pića dnevno za muškarce i više od 1 pića dnevno za žene.

Pijte zeleni čaj

"Jedno od najmoćnijih pića za mršavljenje je zeleni čaj", kaže Goodson. "Katehini koji se nalaze u zelenom čaju su antioksidansi za koje se pokazalo da mogu povećati sagorijevanje masti i pospješiti metabolizam."

Goodson također kaže da kofein koji se nalazi u zelenom čaju može pomoći u poboljšanju izvedbe tjelovježbe pružajući energetski polet.

Pročitajte više