Ove neočekivane namirnice posebno su opasne ako predugo stoje na sobnoj temperaturi

Foto: Pixabay

Ako ostatke hrane ostavite na kuhinjskom pultu ili štednjaku, ponekad riskirate ozbiljne zdravstvene tegobe. U podcastu Am I Doing It Wrong?, Kristen Aiken otkrila je da postoje namirnice koje su iznimno opasne ako predugo stoje na sobnoj temperaturi.

"To su tjestenina i riža. Pročitala sam izvješće o slučaju mladog Belgijca koji je umro nakon što je konzumirao špagete s umakom od rajčice. Jelo je pet dana stajalo na sobnoj temperaturi, a autopsija je otkrila da su u njegovom tijelu bile prisutne velike razine bakterije Bacillus cereus", ispričala je ova strastvena zaljubljenica u teme koje se tiču sigurnosti hrane.

Bacillus cereus je zapravo prilično uobičajena bakterija koja se uglavnom nalazi u neaktivnom stanju, sve dok ne počne stvarati toksine.

"To se može dogoditi kada skuhate hranu. Bakterija se tada aktivira i otpušta toksine. Što dulje hrana stoji na sobnoj temperaturi, bakterije se više razmnožavaju", pojasnila je Aiken.

Spomenuta bakterija najčešće se povezuje s rižom i tjesteninom, ali može se naći i u mesu i siru. Posebno je rizična jer je otporna na toplinu, a toksini koje proizvodi ne mogu se uništiti zagrijavanjem hrane.

Hrana ne bi smjela stajati na sobnoj temperaturi duže od dva sata

Smrt zbog konzumacije škrobne hrane ostavljene na sobnoj temperaturi rijetka je, ali nije nemoguća. Vjerojatnije je da će konzumiranje nepropisno spremljene hrane izazvati klasične simptome trovanja hranom, poput povraćanja ili proljeva, koji bi trebali proći za nekoliko dana.

Zbog toga Aiken preporučuje da ostatke riže i tjestenine pohranimo u hladnjak što je prije moguće. Ako je nešto dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, razmislite o tome da ipak završi u košu za smeće.

>> Da, konzumacija riže stare dan-dva može biti opasna. Evo zašto.

Pročitajte više