Ove smrznute namirnice biste trebali imati kod kuće, tvrde dijetetičari

Foto: Shutterstock

SMRZNUTA hrana izvrsna je opcija za ljude koji nemaju vremena za svakodnevni odlazak u nabavu namirnica i stoga su primorani napraviti zalihe ako se planiraju hraniti zdravo.

Nažalost, mnogo smrznute hrane dolazi s konzervansima i natrijem pa može biti izazov pronaći zdravije smrznute opcije. Ali ako znate što tražiti, a što izbjegavati, imat ćete više samopouzdanja birajući smrznutu hranu koja odgovara vašim zdravstvenim ciljevima.

Ako vaši ciljevi uključuju mršavljenje ili gubljenje masnog tkiva u području trbuha, postoje određene smrznute namirnice koje također mogu podržati takav cilj. Stranica Eat This, Not That sažela je savjete nekoliko dijetetičara koji su naveli nekoliko smrznutih namirnica koje je dobro uključiti u prehranu.

Smrznuti avokado

Vjerojatno ste doživjeli frustraciju zbog želje da avokado uključite u svoj obrok ili smoothie, ali on se ili pokvari prije nego što ga pojedete ili ga ne možete pronaći dovoljno zrelog u trgovini.

Srećom, smrznuti avokado je savršeno rješenje. "Avokado se lako može zamrznuti za brzi dodatak vašim smoothiejima ili salatama, a prepun je zdravih masti i vlakana, što nam pomaže da ostanemo siti i zadovoljni", kaže članica medicinskog odbora Lauren Manaker. "Prema rezultatima jedne studije, žene koje su konzumirale avokado kao dio svakodnevnog obroka doživjele su smanjenje dublje visceralne trbušne masti."

Smrznute pureće okruglice

Unos dovoljno bjelančevina tijekom dana je važan, a prema dijetetičarki Courtney D'Angelo, "proteini su ključ za gubitak masti i izgradnju mišića." Zbog toga D'Angelo preporučuje imati u pričuvi smrznute pureće okruglice.

Smrznuti losos

Antioksidansi i omega-3 masne kiseline u lososu mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i pridonijeti mnogim zdravstvenim prednostima. Studija iz Journal of the International Society of Sports Nutrition otkrila je da je omega-3 povezana s većim smanjenjem tjelesne masti i opsega struka. 

"Smrznuti losos može biti jednako hranjiv kao i svježi, a jednako je prepun važnih DHA i EPA omega-3 masnih kiselina", kaže Manaker. "Ove protuupalne masne kiseline mogu podržati gubitak težine, a možda i pomoći u smanjenju trbušne masti."

Smrznuta organska piletina

Istraživanja i dalje pokazuju da prehrana s više proteina može značajno pomoći u gubitku težine i upravljanju težinom. Ako tražite jednostavne načine za unos više proteina, pobrinite se da konzumirate piletinu, a ona može biti u obliku nuggetsa koje obožavaju i odrasli i djeca.

"Općenito, piletina je izvrstan izvor proteina, ali nastojte birati namirnice provjerenog porijekla.

Smrznuto povrće

Jedna uobičajena briga osoba koje nastoje jesti zdravo i uravnoteženo je da im se povrće i voće prebrzo kvari, a nemaju vremena za svakodnevnu kupovinu. Stoga su smrznute varijante od ključne važnosti.

"Povrće je prirodno prepuno vlakana, hranjivih tvari koje mogu pomoći u održavanju sitosti i, s vremenom, pomoći ljudima da jedu manje tijekom dana", kaže Manaker. Ako tražite određeno povrće, brokula je obično jedna od onih koje je najlakše pronaći u odjeljku za smrznutu hranu u trgovinama.

"Brokula je jedno od rijetkih vrsta povrća koje sadrže kalcij, što može pomoći u povećanju gubitka masnoće, posebno u području trbuha. Nadalje, konzumiranje kalcija s hranom obično je uvijek bolje nego u obliku dodataka, što je dodatni razlog za jedenje povrća", kaže D'Angelo.

Pročitajte više