Ove tri namirnice dokazano povećavaju rizik od dijabetesa, upozoravaju nutricionisti

Foto: Pexels

HRANA koju jedemo može značajno povećati rizik od dijabetesa tipa 2, otkrila je nova studija. Kako objašnjavaju američki stručnjaci koji su radili na spomenutom istraživanju, određene namirnice izazivaju pojavu dijabetesa tipa 2, donosi The Sun. Radi se o bijeloj riži, kruhu i prerađenom mesu.

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike ljudi u 184 zemlje kako bi vidjeli kako hrana utječe na njihovo cjelokupno zdravlje. Oni ljudi koji su obično jeli više rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog kruha, tijesta za pizzu, tjestenine, koji sadrže šećer te imaju manjak vlakana i hranjivih tvari, imali su veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2.

''Naša studija sugerira da je loša kvaliteta ugljikohidrata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnoj razini. Ljudi također jedu previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanine, kobasica, salama i slično'', objašnjava Dariush Mozaffarian, profesor nutricionizma i jedan od glavnih autora spomenute studije.

Upravo su bijela riža, kruh i prerađeno meso glavni pokretači više od 14 milijuna novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018. godini, stoji u istraživanju čiji su rezultati tek nedavno objavljeni u časopisu Nature Medicine. Stručnjaci su također procijenili da je sedam od svakih deset slučajeva dijabetesa tipa 2 u svijetu u 2018. bilo povezano s lošim izborom hrane.

Otkrili su i kako je konzumacija nezdrave hrane češći uzrok dijabetesa tipa 2 nego nedovoljan unos zdravih namirnica, i to pogotovo kod muškaraca.

Pročitajte više