Ovo je jedina vježba koju trebamo raditi za snažniju jezgru, prema gimnastičarki

Screenshot: Youtube

Čvrsta jezgra temelj je zdravog tijela jer ima važnu ulogu u potpori kralježnice i omogućuje kretanje bez boli. Prema gimnastičarki Gianni Webbe, "jaka jezgra može poboljšati kretanje, snagu i brzinu, a slaba jezgra može pridonijeti bolovima u leđima."

Kada ljudi razmišljaju o vježbama za jačanje jezgre, vjerojatno im na pamet padaju trbušnjaci. No, izometrijske vježbe su puno učinkovitije.

"Izometrijski trening može minimizirati opterećenje kralježnice koje se događa tijekom dinamičkih temeljnih pokreta, kao što su trbušnjaci, a istovremeno pruža umjerene razine temeljne aktivnosti. Ako izvodite izometrijske vježbe, možete lako napredovati, ne treba vam oprema i lakše je održavati dobru formu", kaže Webbe.

Kada je riječ o izometrijskim vježbama, jedna je osobito korisna. To je izdržaj na leđima, odnosno hollow hold, koji povećava napetost kroz širok raspon mišića jezgre.

Kako se izvodi izdržaj na leđima?

Lezite na pod, ispružite noge, a ruke položite uz tijelo. Stisnite trbušne mišiće i počnite podizati noge od poda. Ako možete, malo podignite glavu i ramena od poda, a ruke ispružite ispred sebe. Ako ste napredni, ruke možete postaviti iznad ili iza glave. Idealno je napraviti tri serije od po 20 sekundi.

Pročitajte više