Ovo je najbolja dijeta za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, kaže dijetetičarka

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

VISOKI krvni tlak je stanje koje može utjecati na tijelo te potencijalno uzrokovati srčani i moždani udar. Ako imate visoki krvni tlak, vjerojatno vam je liječnik savjetovao koje promjene trebate napraviti da biste ga snizili. Između ostalog, to je moguće postići redovitom tjelovježbom i promjenom prehrane. 

Postoji jedna dijeta koji bi trebala pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Prema dijetetičarki Amy Goodson, to je DASH dijeta. 

"DASH dijeta, ili dijetalni pristup zaustavljanju hipertenzije, osmišljena je kako bi pomogla osobama s visokim krvnim tlakom da ga smanje", rekla je.

"Visoki krvni tlak je rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ubojicu broj jedan među muškarcima i ženama u SAD-u. Dakle, poboljšanje krvnog tlaka neophodno je za vaše srce", poručila je.

Prema Goodson, DASH dijeta uključuje hranu bogatu kalcijem, kalijem i magnezijem. Ove hranjive tvari mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, a imaju malo natrija, zasićenih masti i dodanih šećera. Također uključuje ograničavanje unosa natrija na između 1500 i 2300 miligrama dnevno.

DASH dijeta potiče svakodnevni unos nemasnih proteina (kao što su riba, grah i perad), kao i zdravih masti tijekom tjedna. Zdrave masti mogu uključivati ​​orašaste plodove, sjemenke i zdrava ulja.

"Ključno je jesti manje od 2300 miligrama natrija dnevno. Iako bi to moglo zvučati puno, istina je da prerađena hrana, hrana iz restorana i brza hrana imaju vrlo visok sadržaj natrija. U nekim slučajevima, samo jedna namirnica može imati više od 2300 miligrama natrija", dodala je Goodson.

Goodson predlaže da kuhate kod kuće i aromatizirate hranu biljem i začinima umjesto soli, što će vam pomoći smanjiti unos natrija.

Uz smanjenje unosa natrija, netko tko slijedi DASH dijetu također bi trebao redovito ograničiti unos zasićenih i dodanih šećera. Osim dijete, trebali biste i vježbati jer tjelovježba također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Pročitajte više