Ovo je važna posljedica svakodnevnog unosa voća, prema istraživanju

IAKO ne možete kontrolirati određene čimbenike rizika za dijabetes tipa 2, možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa odabirom prehrane. Na primjer, nova istraživanja sugeriraju da bi dodavanje samo jedne porcije voća vašoj prehrani moglo odgoditi nastanak tog kroničnog stanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pojedinci koji jedu dvije porcije voća dnevno imaju 36% manju vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji konzumiraju manje od pola porcije svaki dan.

Kako bi rezultati ove studije mogli utjecati na vas?

Od 2018. godine oko 34.2 milijuna ljudi svih dobnih skupina u SAD-u (ili oko 10.5% stanovništva) imalo je dijabetes, prema CDC-jevom nacionalnom statističkom izvješću o dijabetesu za 2020. Važno je imati na umu da dijabetes tipa 2 čini 90 do 95% svih slučajeva dijabetesa.

Procjenjuje se da je 345 milijuna ljudi trenutno u opasnosti od razvoja ovog zdravstvenog stanja. Međutim, stručnjaci redovito ponavljaju da prevladavanje biljne prehrane može pomoći zaštititi vas od kronične bolesti. Dok su neki čimbenici rizika izvan naše kontrole (dob, spol i obiteljska anamneza), drugi su nam nadohvat ruke (prehrana, pušenje i tjelesna aktivnost).

"Studije pokazuju da ljudi koji redovito jedu više cjelovitih žitarica, povrća, voća, graha i orašastih plodova, a manje crvenog mesa, prerađenog mesa, zasićenih masti, visoko prerađene hrane i šećera, imaju nižu stopu dijabetesa i srčanih bolesti", rekla je za Eat This, Not That Becky Ramsing, viša programska službenica u Centru Johns Hopkins za životnu budućnost.

Pročitajte više