Ovo su 4 najopasnije nuspojave restriktivnih dijeta, prema stručnjakinji

Foto: Shutterstock

RESTRIKTIVNE dijete često su u trendu, a njihovom primjenom provodite nezdrave navike u nadi da ćete postići brz gubitak težine. Iako djeluju kao učinkovit i brz način mršavljenja, zapravo donose više štete nego koristi. Izgladnjivanje, jedenje manjih porcija i ograničavanje dnevnog unosa kalorija moglo bi rezultirati negativnim nuspojavama za koje niste znali, kako piše stranica Eat This, Not That.

Dijetetičarka Laura Burak nastojala je objasniti moguće loše posljedice detoksikacije, izbjegavanja cijele skupine namirnica te ostalih vrsta ograničavajućih dijeta.

Poigravanje s vašim umom

"Jednostavno rečeno, kronična restriktivna dijeta šteti vašem cjelokupnom zdravlju, kako uma tako i tijela", kaže Burak. Ona naglašava da konzumiranje premalo kalorija usporava vaš metabolizam i uzrokuje gubitak mišićne mase. Ovo je kombinacija koja u početku može dovesti do naglog pada broja na vagi, ali i do toga da vaše tijelo zadržava svaku kaloriju koju pojedete kako bi se zaštitilo.

"Kad ne možete održavati ovu nerealnu prehranu, dolazite do toga da ponovno počnete jesti više i konzumirati sve što niste smjeli jesti, pa dobivate na težini i više nego kada ste počeli s dijetom, zbog čega se osjećate još gore", objašnjava.

Lišavanje tijela važnih hranjivih tvari

Osim činjenice da općenito jedete manje, više ne jedete sve nutrijente koji se mogu naći u zdravoj hrani.

"Kalorije su energija iz hrane, one vas održavaju na životu, pa konzumiranje neadekvatne količine kalorija i hranjivih tvari oduzima vašem tijelu i umu ono što im je potrebno i može opteretiti vitalne organe poput srca", kaže Burak.

Vaš društveni život može patiti

Ako stalno pazite što jedete i koliko jedete, velika je vjerojatnost da nećete aktivno izlaziti i jesti u restoranima, pa čak ni prisustvovati večerama s obitelji ili prijateljima jer ste toliko usredotočeni na ograničavanje unosa hrane.

"Ograničavanje u prehrani može utjecati na vaš društveni život i izolirati vas od okoline", kaže Burak. "Ne možete biti fleksibilni ni zabavljati se s prijateljima i možda ćete čak izbjegavati društvene situacije."

Možda se borite sa samopouzdanjem

"Ograničavanje u prehrani kopa još dublju rupu u borbi za vitku liniju i samopouzdanje", kaže Burak. "Mislite da morate brzo smršavjeti pa će vam možda baš ta dijeta konačno uspjeti. Neće", kaže ona.

Prema Burak, vaše tijelo je previše pametno i štiti vas kad postavite pretjerano restriktivna pravila, zbog čega još brže dobivate na težini.

"Vaš um i tijelo učinit će sve što je u njihovoj moći da vas zaštite", kaže ona. "Ne radi se tu o nedostatku snage volje kao što možda mislite, radi se o vašem tijelu koje samo obavlja svoj posao."

Nadalje Burak kaže da restriktivna dijeta samo stavlja flaster na probleme umjesto da ih zaista rješava. Problem je u nedostatku edukacije o prehrani, neurednom načinu života i pogrešnom mentalitetu.

Što se može poduzeti umjesto restriktivne dijete?

"Evo tajne: zapravo je stvar u tome da obogatite i poboljšate svoju prehranu i svoj život kako biste stvorili ovu ravnotežu i da biste se mogli osjećati zadovoljno prvi put u životu", objasnila je Burak. "Znam da nekima od vas to zvuči ludo jer mislite da je jedini način da smršavite taj da se ograničite, ali to jednostavno nije istina."

Dalje je objasnila da morate gledati na svoj život u cjelini i poštovati nevjerojatno, složeno i snažno tijelo koje imate. "Vjerujem da postoji zdravo mršavljenje", kaže ona. "Nema ništa loše u tome da želiš biti zdraviji i osjećati se bolje."

Nastavite raditi na sebi kako biste evoluirali u zdraviju osobu. Da biste to učinili, polako prilagođavajte svoje navike i adekvatno se nastavite njegovati i udovoljavati svojim potrebama. Tako možete realno održati zdravu težinu za svoje tijelo.

Pročitajte više