Ovo su fantastične prednosti lokalne prehrane

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

JESTI lokalno znači uživati ​​u namirnicama koje su uzgojili ili proizveli poljoprivrednici u vašoj zajednici. Postoje prednosti konzumiranja lokalne hrane. One su ekološke, ekonomske, društvene i zdravstvene. Evo nekoliko njih.

Lokalna hrana je vrlo svježa

Hrana koja se uzgaja ili proizvodi u vašoj zajednici ne uvozi se iz udaljenih država ili zemalja poput mnogih artikala koje možete pronaći u trgovinama. To znači da je lokalna hrana često iznimno svježa i ima bolji okus od nelokalnih namirnica. Ako ste ikada uživali u savršeno zreloj rajčici ili jagodama s vašeg poljoprivrednog tržišta, jasno vam je o čemu se radi.

Lokalni proizvodi koji se prodaju na poljoprivrednim tržnicama beru se najčešće dan ili dva prije toga. Većina kuhara vjerojatno se slaže da se najbolja jela pripremaju od najsvježijih namirnica.

Lokalne namirnice često su hranjivije

Voće i povrće mogu izgubiti dio hranjivih tvari tijekom prijevoza i prerade ili dok stoje na policama trgovina. Vitamin C, važan nutrijent topiv u vodi, koji je neophodan za zdravu kožu i tkiva, počinje se razgrađivati ​​u svježem voću i povrću ubrzo nakon berbe. Štoviše, i sadržaj antioksidansa u nekim proizvodima opada tijekom skladištenja.

Budući da lokalno uzgojeni proizvodi obično ne moraju putovati jako daleko ili dugo stajati u skladištu, zadržavaju više hranjivih tvari.

Prilika za isprobavanje nove hrane

Ako kupujete na poljoprivrednim tržnicama ili u lokalnim zadrugama, vjerojatno ćete se upoznati s novom ili jedinstvenom hranom koja se uzgaja u vašem području. Otkrivanje takvih namirnica izvrstan je način da saznate više o povijesti hrane i poljoprivrednoj praksi svoje zajednice. Možda ćete čak pronaći novu omiljenu hranu ili sastojak.

Podržavate zaštitu okoliša

Kao što je već navedeno lokalna hrana putuje kraće do tržnica i trgovina nego proizvodi koji dolaze iz drugih područja. Stoga njihov prijevoz obično doprinosi manjem zagađenju i manjoj emisiji ugljika od hrane koja prelazi duže relacije.

Konzumacijom lokalnih namirnica podržavate svoje regionalno gospodarstvo

Kada kupujete lokalnu hranu, vaš će novac vjerojatno nastaviti cirkulirati unutar lokalnog gospodarstva. Neka istraživanja sugeriraju da lokalna hrana ima multiplikacijski učinak, što znači da, među ostalim pozitivnim učincima, doprinosi povećanju zaposlenosti i prihoda u zajednici. Na sličan način kao što paket poticaja jača nacionalnu ekonomiju, trošenje novca u vašoj zajednici može potaknuti lokalno gospodarstvo.

Pročitajte više