Ovo su najčešći mitovi o odlascima ginekologu u koje morate prestati vjerovati

Foto: 123RF

MNOGO je pogrešnih informacija koje se tiču posjeta ginekologu i onoga što možete očekivati od rutinskog pregleda. 

Za Insider su vrsni ginekolozi otkrili najčešće zablude.

Ako niste trudni, ne morate ginekologu

Ginekolog nije liječnik rezerviran samo za trudnice. Riječ je o liječnicima od kojih možete dobiti toliko korisnih informacija, napraviti kontrolne i preventivne preglede, planirati trudnoću itd. Odlazak kod ginekologa trebao bi biti nešto što rutinski radite u svojem životu.

Papa-test je obavezno učiniti svake godine

Koliko često radite Papa-test, može varirati o vašim zdravstvenim problemima i povijesti bolesti. Prema smjernicama Američkog udruženja opstetričara i ginekologa, žena bi prvom Papa-testu trebala pristupiti kada navrši 21. godinu ili kad postane seksualno aktivna, odnosno nakon prvog spolnog odnosa. 

Optimalan razmak između dva Papa-testa prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka iznosi tri do pet godina, pri čemu je interval od tri godine optimalan u životnoj dobi od 25 do 49 godina i to ako su prethodni Papa-testovi bili uredni. Interval od pet godina se preporučuje u dobnoj skupini od 50 do 64 godine.

Papa-testom možemo otkriti spolno prenosive infekcije

Mnogi vjeruju da se Papa-testom mogu otkriti spolno prenosive infekcije, no to nije točno, tvrdi dr. Savita Ginde, potpredsjednica za medicinske poslove u Stride Community Health Centreu.

"Dok neki medicinski djelatnici automatski testiraju žene na uobičajene infekcije, to nije uvijek pravilo. Recite svom ginekologu ako se želite testirati ili ako ste primijetili novi ili drugačiji iscjedak, miris ili osjećate bolove u zdjelici", rekla je dr. Ginde.

Kao osnovnu smjernicu, liječnica preporučuje svim ženama da se testiraju na spolno prenosive infekcije kada postanu seksualno aktivne.

Morate otkazati pregled ako imate menstruaciju

"Naravno, sve ovisi o tome koji vam je dan ciklusa, koliko jako krvarite i koji je razlog posjeta liječniku. Ako idete na Papa-test i krvarite lagano, odnosno vaša je menstruacija tek na početku ili pri kraju, vaš će liječnik vjerojatno moći napraviti ono što mu je potrebno za test. Ako niste sigurni, najbolje je nazvati liječnika prije dolaska u ordinaciju i objasniti mu situaciju", rekla je dr. Ginde. 

Ako ste se cijepili protiv HPV-a, ne trebate raditi Papa-test

HPV cjepivo pomaže u sprječavanju određenih sojeva virusa, no važno je znati da ne štiti od svih sojeva i zbog toga ne može u potpunosti spriječiti pojavu raka vrata maternice. Iako je dobro cijepiti se, cjepiva nisu stopostotno učinkovita, tvrdi dr. Ginde. 

"To znači da je ključno nastaviti s pregledom grlića maternice čak i nakon što ste se cijepili protiv HPV-a", zaključila je liječnica.

Pročitajte više