Ovo su namirnice koje trebate za bolju sportsku izvedbu i oporavak

Foto: 123RF

SVI koji žive zdravo i redovito treniraju jedu puno zelenog povrća, ali to nije jedina superhrana koja je tijelu potrebna za bolju izvedbu. Sportska nutricionistica Steph Lowe za australsko izdanje časopisa Men’s Health otkrila je kojih pet namirnica smatra neophodnima za što bolji rezultati, ali i oporavak.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži puno vitamina, minerala i antioksidansa. Odličan je izvor vlakana koji istovremeno može utažiti želju za slatkim. Borovnice su posebno hvaljene jer pomažu neutralizirati slobodne radikale koji se oslobađaju tijekom treninga i tako potiču oporavak koji je ključan za trajne rezultate.

Batat

Slatki krumpir ili batat je najbolji izvor ugljikohidrata. Bogat je vitaminima i mineralima, uključujući željezo, kalcij, selen, vitamin B i C. Osim što pomaže proizvesti energiju, održava razinu šećera u krvi na optimalnoj razini, dobro će vas zasititi i kontrolira razinu hormona. 

Sto grama batata osigurava tri grama vlakana.

Jaja

Jaja su najbolji izvor proteina, a sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Nakon treninga ih je preporučljivo konzumirati jer tijelu daju sve potrebno za oporavak. Puna su zdravih masti i kolina te potiču ne samo pokretljivost mišića već i metabolizam i podupiru zdravlje mozga i živčanog sustava. 

Jaja sadrže i vitamin D koji ima protuupalno djelovanje i dodatno pomaže u oporavku i trajnoj izvedbi.

Sirovi kakao

Sirovi kakao smatra se izvrsnim antioksidansom jer pomaže u sprječavanju oštećenja stanica, zaštiti srca i prirodno usporava proces starenja. Kakao je i izvrstan izvor flavonoida, esencijalnih masnih kiselina i magnezija, a sve to pomaže pri izvedbi i oporavku. 

Sirovi kakao sadrži teobromin za koji se vjeruje da može liječiti depresiju. Naime, istraživanja su pokazala da teobromin pomaže mozgu proizvesti više anandamida koji je dobar neurotransmiter. 

Chia sjemenke

Chia sjemenke opravdano nose naziv superhrane. Njihov visok sadržaj omega-3 masnih kiselina i prirodnih vlakana čini ih fantastičnim za kontrolu šećera u krvi, što je ključ za kontrolu sitosti, energije i težine. 

Chia sjemenke su bogate kalcijem, što ih čini izvrsnom alternativom za održavanje mišićne funkcije i zdravlja kostiju. Kalcij pomaže pri mišićnim kontrakcijama i regulira kontrakciju srčanog mišića. To je neophodno za učinkovit prijenos kisika i hranjivih tvari u mišiće.

Pročitajte više