Ovo su prvi simptomi koji pokazuju da se menopauza približava

Foto: Unsplash

MENOPAUZA predstavlja kraj menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo trećinu svog života, a najnovija istraživanja pokazuju da se više od 45 posto žena u Hrvatskoj nalazi u pre ili postmenopauzi.

Kada je riječ o samim simptomima menopauze, liječnici naglašavaju da se početni znakovi javljaju od tri do pet godina prije pravog početka menopauze i to razdoblje nazivamo perimenopauza. Definirana je kao vrijeme u kojem žensko tijelo čini tranziciju prema menopauzi, a u prosjeku započinje krajem 40-ih godina i obično traje do sredine 50-ih.

1. Nepravilni menstrualni ciklusi

Ovo je ujedno jedan od najočitijih simptoma početka menopauze. Naime, u tom periodu gotovo 70 posto žena ima poremećaje u menstrualnom ciklusu koji se očituju kao izrazito česti ili rijetki ciklusi, obilna krvarenja i učestali izostanci ovulacije.

2. Smanjena plodnost

Razine hormona tijekom perimenopauze ponekad osciliraju jer se počinju prilagođavati novom stanju u tijelu te, između ostaloga, dolazi do slabijeg ispuštanja jajnih stanica. To znači da je u tom periodu teže zatrudnjeti, a često dolazi i do vaginalne suhoće koja može predstavljati probleme za vrijeme odnosa.

3. Valunzi i noćno znojenje

Još neki od simptoma su valunzi i noćno znojenje. Valunzi mogu izazvati iznenadni osjećaj topline ili vrućine bez vidljivog razloga. Isto tako, vaša koža može pocrvenjeti i srce ubrzano kucati. Noćno znojenje su zapravo valunzi koji se javljaju za vrijeme spavanja i mogu biti toliko intenzivni da vas probude.

Poput mnogih drugih simptoma menopauze, valunzi i noćno znojenje mogu se dosta razlikovati od žene do žene. I do kod nekih traju kratko, kod drugih znaju trajati i do nekoliko minuta. Isto tako, kod nekih se javljaju stalno, a dok druge žene s njima uopće nemaju problema.

4. Problemi sa spavanjem

Buđenje tijekom noći ili problemi s odlaskom na spavanje mogu se dogoditi iz mnogo razloga, ali ako inače nemate problema sa spavanjem, to može biti znak da se približavate menopauzi. Ponekad je uzrokovan drugim vazomotornim simptomima poput noćnog znojenja. U slučaju da problemi sa spavanjem potraju neko vrijeme, a ne možete točno odrediti njihov uzrok, možda ne bi bilo loše posjetiti liječnika.

5. Česte promjene raspoloženja

Mnogo različitih stvari može utjecati na vaše raspoloženje, a to uključuje i promjene u hormonima koje se događaju za vrijeme menopauze. Kod žena koje su u prošlosti imale problema s anksioznošću ili depresijom, njihovi bi se simptomi u tom razdoblju mogli pogoršati.

 

Pročitajte više