Ovo suho voće najbolja je opcija za zaštitu kostiju od starenja, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock

IAKO su jabuke i naranče uvijek ukusan izbor, da ne spominjemo grožđe, banane, jagode i borovnice, možda biste trebali razmisliti o redovitom jedenju suhih šljiva ako se želite osjećati mlađe i osnažiti svoje tijelo. Ukusne su i dostupne te mogu donijeti veliku korist vašim kostima, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje, koje je predstavljeno na događaju Eksperimentalna biologija Američkog fiziološkog društva za 2022. godinu, obuhvatilo je sudionice u postmenopauzi koje su jele 0, 6 ili 12 suhih šljiva dnevno u periodu od 12 mjeseci.

Dr. Janhavi Damani, prvi autor studije, objašnjava: "Naši nalazi sugeriraju da konzumacija 6 do 12 suhih šljiva dnevno može smanjiti proupalne medijatore koji mogu pridonijeti gubitku koštane mase kod žena u postmenopauzi."

Suhe šljive bi mogle biti obećavajući oblik nutritivne intervencije za sprječavanje napretka upale

"Voće i povrće bogato bioaktivnim spojevima kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i karotenoidi može pomoći u zaštiti od osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti upalu i oksidativni stres, koji pridonose gubitku koštane mase", objasnio je dr. Kelsey Sackmann za Eat This, Not That.

Sackmann dodaje da suhe šljive "imaju mnoge nutritivne prednosti kao što su minerali, vitamin K, fenolni spojevi i dijetalna vlakna - sve što bi moglo pomoći u borbi protiv nekih od ovih stanja."

Sackmann također napominje da iako su suhe šljive možda poznate po svom statusu supervoća, treba imati na umu da mogu biti bogate šećerom. Obratite pažnju na veličinu porcije i isprobajte kombinaciju suhih šljiva s masnoćom ili proteinom kako biste spriječili skok šećera u krvi.

Što se tiče toga kako učiniti suhe šljive redovitim dijelom svoje prehrane, Sackmann kaže: "Šljive su tako praktičan zalogaj i u njima možete uživati u bilo koje doba dana. Ubacite nekoliko suhih šljiva u svoju omiljenu mješavinu voća, dodajte ih u salatu ili ih narezane ubacite u jogurt."

Pročitajte više