Ovog vikenda je pun mjesec, idealna prilika za detoksikaciju organizma

Foto: 123RF

U PRIRODI se sve mijenja i čovjek je oduvijek koristio iskustva iz neposredne blizine kako bi osnažio svoje tijelo.

Brojne osobe konzumiraju hranu i piće samo u satima kada je sunce na horizontu. Sa zalaskom sunca odustaju od unosa hrane i tako daju dovoljno vremena organizmu da iskoristi sve uneseno tijekom dana. U vrijeme izlaska mjeseca pa do njegovog zalaska unosi se samo obična voda.

Mjesec snažno utječe na vodu u prirodi pa se njegova moć koristi i za detoksikaciju za vrijeme punog mjeseca. Zdrave osobe u vrijeme punog mjeseca kroz 24 sata piju vodu, a ako im je takav režim preizazovan, unose čaj, bistru juhu, lagani sok.

Naravno da je ovo uvjerenje bilo i predmetom znanstvenih istraživanja. Pretpostavka je da je jetra, najsnažniji čistač organizma, sklonija jačem radu, to jest čišćenju i filtriranju, u vrijeme punog mjeseca. Vrijedna jetra pojačano radi u vrijeme uštapa (punog mjeseca), no u ta 24 sata posebno je aktivna u drugom dijelu noći, odnosno u sitnim jutarnjim satima, neposredno prije izlaska sunca.

Znanost o prehrani se ozbiljno bavi istraživanjima utjecaja mjeseca i njegovih mijena na režim prehrane. Najčešće su u praksi sljedeći režimi prehrane:

1. Tijekom dana popiti 2 do 3 litre obične vode (u vrijeme visokih temperatura poželjno je više vode i mineralizirana voda).

2. Tijekom 24-satnog posta popiti 2 litre vode i litru čaja (pogledati sastav čaja te ako sadrži biljku s diuretskim svojstvima potreban je oprez).

3.  U vrijeme uštapa popiti 2 litre vode, litru soka i litru čaja (najbolje svježi sok od jabuke i neutralan čaj).

Osobe koje redovito, odnosno 12 puta godišnje, slijede ritam moćnog mjeseca, u vrijeme pojačanih fizički aktivnosti i u slučaju želje za hranom pojedu i neku porciju krem-juhe od povrća sa začinskim biljem.

Zanimljiva je bliskost rajčica i mjeseca. Botaničari kažu da rajčica raste tijekom noći, a zrije tijekom dana. Voćne kiseline iz rajčice podrška su žuči, dok su ključni mikronutrijenti, fitokemikalije, vitamini i minerali iz rajčice podrška mnogim zahtjevnim funkcijama jetre.

Tijekom uštapa spaja se moć rajčice i mjeseca. Priprema se jednostavno i brzo. Evo recepta koji možete iskušati već 13. listopada, kada će mjesec ponovno biti pun.

Sirova šalša :

Sastojci:
4 - 5 srednje velikih rajčica, sitno sjeckanih
1/2 crvenog luka najbolje ljubičasti) sitno sjeckani
3 žlice soka limete
1 češanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/3 šalice nasjeckanog svježeg celera
1 žlica sjeckanog bosiljka
1/2 žličice mljevenog kumina
1 žlica aceto balsamica
cvijet soli (po želji)

Vrlo moćan sastojak rajčice je likopen. Međutim, organizam pa i jetra bolje ga iskoriste ako je rajčica termički obrađena. Iz kuhane šalše organizmu je na raspolaganju više likopena, dok za korekciju mase kroz Mjesečevu dijetu prednost ipak ima sirova šalša. 

Osobe koje imaju ograničenja u prehrani po nekoj zdravstvenoj osnovi za svako odstupanje u redovitoj prehrani moraju se konzultirati s osobnim liječnikom.

Tekst je informativnog karaktera, a podaci daju opći uvid i ne mogu zamijeniti liječničku skrb. Liječenje ozbiljnih oboljenja moguće je samo uz sagledavanje svih pojedinačnih osobitosti, npr. vrstu i trajanje tegoba, drugih oboljenja itd, što se može postići samo u osobnom razgovoru sa stručnom osobom (liječnikom).

Pročitajte više