Ovu namirnicu nazivaju kraljem među ribama, a odličan je saveznik u mršavljenju

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Losos može pomoći pri mršavljenju i izvrstan je dodatak svakoj zdravoj prehrani. S obiljem omega-3 masnih kiselina i korisnih proteina, losos ne samo da potiče osjećaj sitosti, već i smanjuje želju za hranom, čime pomaže u prevenciji prejedanja. Portal Eat This, Not That izdvojio je pet načina na koje nam losos može pomoći da smršavimo.

1. Niskokaloričan je

U usporedbi s drugim masnim ribama, losos se izdvaja po bogatstvu hranjivih tvari i niskom kalorijskom sadržaju. Osim toga, sposobnost lososa da apsorbira začine i okuse čini ga izvrsnim dodatkom prehrani. Uvođenje lososa u prehranu osigurava obrok obogaćen hranjivim tvarima.

"Divlji losos ima relativno malo kalorija pa se može uklopiti u dijetu koja ima za cilj gubitak kilograma", navodi dijetetičarka Destini Moody. "Ipak, imajte na umu da neke vrste lososa imaju više masti, a time i kalorija. Na primjer, atlantski losos ima oko 30 kalorija manje od kraljevskog lososa, pa svakako provjerite etikete na namirnici koju kupujete."

2. Sadrži visoki udio proteina

"Od tri makronutrijenta - proteina, ugljikohidrata i masti - protein je najzasitniji", objašnjava Moody.

"Ovaj makronutrijent potiče najdublji osjećaj sitosti. Dulje zadržavanje sitosti može dovesti do boljeg uspjeha u mršavljenju jer nas može spriječiti da se prejedamo ili osjećamo kao da gladujemo dok ograničavamo unos kalorija."

Losos je izvrstan nemasni izvor proteina - ima ih oko 20 grama po obroku od 100 grama. Proteini u lososu pomažu nam da držimo pod kontrolom unos kalorija, kao i da smanjimo želju za grickanjem.

3. Poboljšava metabolizam

Zahvaljujući bogatstvu omega-3 masnih kiselina, losos može potaknuti metabolizam. Prema meta-analizi iz 2021., ove masne kiseline poboljšavaju sposobnost sagorijevanja kalorija, čineći losos idealnim dodatkom prehrani za one koji žele ubrzati metabolizam i povećati potrošnju kalorija, navodi dijetetičarka.

"Losos je poznat po tome što je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, esencijalnog nutrijenta koji tijelo ne može proizvesti samo, stoga ga moramo dobiti iz hrane. Znanost sugerira da ovaj nutrijent također može pomoći u jačanju metabolizma. Riblje ulje značajno ubrzava stopu metabolizma u zdravih odraslih osoba koje su uzimale tri grama svaki dan tijekom 12 tjedana, prema nedavnoj studiji", kaže Moody.

4. Pomaže tijelu da sagorijeva masti

Osim što pruža nemasne proteine, losos značajno pomaže tijelu u procesu sagorijevanja masti. Omega-3 masne kiseline u lososu povezane su s poboljšanim metabolizmom masti te potiču tijelo da koristi pohranjene masti kao izvor energije.

"Zdrave masti koje se nalaze u lososu mogu pomoći u sagorijevanju tjelesne masti, pa čak i pomoći u izgradnji mišića. Zbog toga sve više sportaša počinje uzimati suplemente s ribljim uljem, budući da povećanje mišićne mase može pomoći u održavanju niske razine tjelesne masnoće i malo ubrzati metabolizam", napominje Moody.

5. Sadrži vitamin B12

Vitamin B12 ključan je nutrijent koji trebamo unijeti putem prehrane. Nacionalni institut za zdravlje SAD-a ističe da vitamin B12 ima važnu ulogu u energetskom metabolizmu i razgradnji masti te doprinosi učinkovitijem iskorištavanju kalorija.

"Losos je nevjerojatno bogat vitaminom B12 koji igra ključnu ulogu u tome kako tijelo metabolizira masti. Losos ispunjava 127% vaših dnevnih potreba za vitaminom B12, a studije su pokazale da je nedostatak vitamina B12 povezan s pretilošću i povećanom masnoćom u tijelu", zaključila je Moody.

Pročitajte više