Ovu namirnicu zimi trebamo jesti češće. Je li na vašem meniju?

Foto: Pexels

SLATKI krumpir, poznat i kao batat, više je od običnog krumpira. Ovo slatkasto povrće posljednjih godina sve je popularnije zbog mnogih zdravstvenih dobrobiti. Nutricionistica Nmami Agrawal objasnila je što slatki krumpir čini odličnom namirnicom za konzumaciju tijekom zime.

Agrawal ističe da batat sadrži mnoge hranjive tvari, uključujući esencijalne vitamine i minerale s relativno malo kalorija, prenosi Health Site. Kaže da bismo slatki krumpir trebali konzumirati zimi iz tri razloga. Evo što je izdvojila. 

Dobar izvor vlakana

Batat sadrži dobar izvor vlakana koji su ključna komponenta probave, pravilnog pražnjenja crijeva i mršavljenja. Prema Agrawalu, "vlakna vas dugo održavaju sitima, sprječavajući prejedanje". Mogu pomoći s kontroliranjem želje za hranom kako ne bismo jeli bez prestanka. 

Niži glikemijski indeks

Osim vlakana, batat ima i niži glikemijski indeks, što ga čini zdravijom alternativom krumpiru. "Glikemijski indeks procjenjuje koliko brzo hrana podiže razinu šećera u krvi. Hrana s visokim indeksom može dovesti do naglog porasta i pada šećera u krvi, često uzrokujući glad i prejedanje", objasnila je nutricionistica.

Bogat je hranjivim tvarima

Još je dodala da je batat superhrana zato što je bogat hranjivim tvarima. Sadrži vlakna, vitamine i minerale, a nema puno kalorija. "Sve to slatki krumpir čini idealnom hranom za mršavljenje jer vam pomaže zadovoljiti prehrambene potrebe bez prekoračenja potrebnih kalorija", istaknula je Agrawal, prenosi Health Site.

Pročitajte više