Pet ukusnih ručkova koji sadrže 500 kalorija ili manje

Foto: Pexels

PLANIRANJE obroka odličan je način da se oslobodite stresa smišljanja što ćete jesti tijekom tjedna, pogotovo ako se želite držati dijete.

Iako je možda teško zamisliti da zasitan ručak ima do 500 kalorija, postoji nekoliko takvih jela koja možete pripremiti. Prema dijetetičarki Sammi Brondo, hrana s proteinima i vlaknima pomoći će vam da duže ostanete siti bez unošenja previše kalorija.

U nastavku donosimo ideje za pet ručkova koje možete isprobati već ovoga tjedna. Osim što su jednostavni za pripremu i sadrže puno proteina, povrća i cjelovitih žitarica, imanju manje od 500 kalorija.

Mediteranska salata

Ova salata odličan je izbor za vegetarijance u potrazi za hranjivim obrokom. Narežite krastavac, rajčicu i crveni luk. Stavite sastojke u zdjelu pa dodajte žličicu meda, žličicu maslinovog ulja i malo limunovog soka, soli i papra. Prije konzumacije po salati pospite četvrtinu šalice naribanog feta sira. Uz salatu možete pojesti krišku kruha od cjelovitih žitarica i dvije žlice humusa.

Losos i riža u zdjelici

Losos začinite mljevenom paprikom, paprom i češnjakom u prahu pa ga ispecite u pećnici s pola šalice riže. Losos i rižu stavite u zdjelicu, dodajte nasjeckani krastavac, polovicu narezanog avokada, alge i jednu do dvije žličice čili majoneze.

Tjestenina s povrćem sa žara i piletinom

Tjestenina je svestrana i jednostavna za pripremu unaprijed. Za ovo jelo možete izabrati bilo koje povrće, a Brondo se najčešće odlučuje za brokulu, mrkvu i papriku. Povrće ispeče s piletinom na grill tavi ili u pećnici, na malo maslinovog ulja. Sve začini solju i paprom pa pomiješa u loncu s kuhanom tjesteninom te poveže umakom od rajčice ili pestom.

Grčka faro salata

Grčka faro salata još je jedan jednostavan vegetarijanski obrok. Nasjeckajte rajčicu i krastavac u zdjelu s rikulom pa dodajte masline, četvrt šalice feta sira i pola do tri četvrtine šalice fara. 

Faro je cjelovita žitarica puna vitamina B i vlakana. 

Taco zdjelica

Za taco zdjelicu skuhajte pola šalice riže i pirjajte papriku i luk. Zatim dodajte pola šalice konzerviranog crnog graha i malo avokada. Za dodatnu dozu proteina jelu možete dodati škampe, piletinu ili losos.

Pročitajte više