Pet zabrinjavajućih razloga zbog kojih lako dobivate modrice

Foto: 123RF

MODRICE su obično posljedica ozljede tkiva, što dovodi do promjene u boji kože, a nastaju kada postoji krvarenje ispod kože prouzrokovano oštećenjem krvnih žila. Boja modrice može biti u rasponu od crne i plave do smeđe ili ljubičaste, a može se osjetiti i blaga bol pri pritisku ozlijeđenog područja.

Ljudi dobivaju modrice iz različitih razloga. Neke se pojave uslijed vanjskih uzroka, dok se druge pojavljuju same, a uobičajeno je da su starije osobe sklonije modricama od mlađih.

Poremećaji krvarenja

Jedan od čestih uzroka modrica su poremećaji krvarenja. To je skupina stanja koja se javljaju kada se krv osobe uopće ne zgrušava ili to čini vrlo sporo. Poremećaji krvarenja poput hemofilije ili von Willebrandove bolesti neki su od najčešćih uzroka modrica.

Rak

Ne svi, ali neki karcinomi povezani s krvlju ili koštanom srži, kao leukemija, mogu dovesti do pojavljivanja modrica. Oni s leukemijom vjerojatno će dobiti modrice jer njihova tijela ne proizvode dovoljno trombocita da zaustave krvarenje krvnih žila. Modrice od leukemije se međutim ne razlikuju od modrica uzrokovanih bilo kojim drugim razlogom, ali mogu se pojaviti na neobičnim dijelovima tijela.

Prekomjerna konzumacija alkohola ili bolest jetre

Prekomjeran unos alkohola može dovesti do problema s jetrom, poput ciroze. Kad bolesti jetre napreduju i postanu složenije, ograničava se proizvodnja proteina iz jetre koji je ključan za zgrušavanje krvi. To može dovesti do prekomjernog krvarenja i pojave modrica.

Nedostatak vitamina C ili vitamina K

Nedostatak vitamina C može dovesti do zdravstvenih stanja poput skorbuta. To dalje rezultira bolnim krvarenjem desni, neobjašnjivim ranama i lakim nastankom modrica. Osim toga, vitamin K, koji je važan nutrijent koji pomaže u stvaranju krvnih ugrušaka i zaustavlja krvarenje, ključan je za sprječavanje svih modrica. 

Lijekovi za razrjeđivanje krvi

Razrjeđivači krvi poput aspirina mogu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, zbog čega osoba više krvari i dobiva modrice. Ako nije iznimno potrebno i propisano od strane liječnika, izbjegavajte uzimanje lijekova za razrjeđivanje krvi.

Pročitajte više