Pet zdravstvenih prednosti koje biste mogli iskusiti nakon samo 30 dana bez alkohola

Foto: Shutterstock

APSTINENCIJA od alkohola, čak i samo 30 dana, može pružiti mnoge dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Listopad je inače uz Dry January jedan od mjeseci kada se promovira prestanak pijenja. Sober October je prvobitno započeo u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao izazov prikupljanja sredstava za borbu protiv raka.

Ako tražite način da poboljšate svoje tjelesno i mentalno zdravlje, pokušajte prestati piti alkohol na 30 dana. Nakon tog roka mogli biste iskusiti:

  • poboljšano zdravlje jetre
  • bolji noćni san
  • gubitak težine
  • bolju probavu
  • poboljšanje funkcije mozga.

Konzumacija alkohola može povećati rizik od mnogih različitih bolesti. Jedna od njih je bolest jetre. Ako ne pijete, jetra se ima priliku regenerirati i poboljšati svoj rad. Čak i samo 30 dana trijeznosti može znatno povećati funkciju jetre.

Nekonzumacija alkohola dovodi i do boljeg sna, a bolji san vodi do poboljšanja cjelokupnog zdravlja. Nakon što alkohol izbacite iz svoje rutine ujutro ćete biti budniji i osvježeniji.

Pretjerano pijenje može dovesti do debljanja jer alkohol usporava metabolizam i izuzetno je kaloričan. Ova dva čimbenika otežavaju mršavljenje. Zato apstinencija može pomoći u mršavljenju.

Imate li ikad želučane tegobe nakon pijenja? Doživite refluks kiseline? Niste usamljeni. Kao što piće može uzrokovati upalu jetre, može uzrokovati i upalu sluznice želuca. Trijeznost daje vašem želucu priliku da se vrati u normalno i probavi prehranu. 

Na kraju 30 dana bez alkohola može drastično poboljšati rad mozga i cjelokupno raspoloženje. Alkohol može otežati donošenje odluka i načiniti dugoročnu štetu pamćenju. Također, uzrokuje tjeskobu. Odmor od alkohola stoga poboljšava funkciju mozga.

Pročitajte više