Pijenje ovog pića će vam pomoći da često obavljate nuždu, tvrdi nutricionistica

Foto: Unsplash

NITKO ne voli imati probleme sa zatvorom, a najbolji način kako možete osigurati da do probavnih smetnji ne dođe jest hranom i pićem. Ako imate problema s obavljanjem nužde ili želite istu više puta obavljati, nutricionistica i dijetetičarka Lauren Manaker izdvojila je jedno najbolje piće za to. 

Prema nutricionistici, najbolje piće koje će vam pomoći da redovito obavljate nuždu je kava, a za one koji ne vole piti kavu, na drugom mjestu se nalazi sok od šljiva. 

Kako kava utječe na probavu?

Manaker objašnjava da kava "stimulira gastrointestinalni trakt, što povećava peristaltiku, pokrete koje vaša crijeva čine kako bi gurnula izmet prema izlazu". Drugim riječima, pijenje kave uzrokuje kontrakciju mišića debelog crijeva, što obično dovodi do pražnjenja crijeva, prenosi Eat This, Not That.

Osim što stimulira gastrointestinalni trakt, "prirodna kiselost kave može povećati proizvodnju želučane kiseline, što dodatno pomaže radu probave", dodaje nutricionistica.

Uz običnu kavu, dobro na probavu utječe i kava bez kofeina. Ona također sadrži kiseline koje potiču specifične hormone, a oni mogu povećati kontrakcije mišića koje uzrokuju obavljanje nužde. 

Pročitajte više