Pomoću ovih trikova možete ublažiti simptome sezonskih alergija

Foto: Shutterstock

SEZONA alergija je započela, a praćena je neprestanim kihanjem, curenjem nosa i njegovim žarenjem, suhoćom očiju i svrabom – doba je godine koje je vrlo iscrpljujuće za alergičare.

Iako volimo zelena stabla, zelenu travu i cvjetne gredice, pelud biljaka izaziva brojne alergijske reakcije. Prema Allergy Irelandu, oko 25 posto svih Europljana pati od neke vrste respiratorne alergije, a vjeruje se da će se to povećati na 50 posto u sljedećem desetljeću.

Oni koji pate od peludne groznice trebali bi imati pri ruci antihistaminike i trebali bi posjetiti svog liječnika opće prakse ako jako teško podnose cvjetanje prirode, ali u međuvremenu, ovo su neki načini za ublažavanje simptoma.

Držite prozore zatvorene

Sunčeva svjetlost i plavo čisto nebo? Sasvim je prirodno željeti otvoriti prozore. Nažalost, to može pustiti razne čestice unutar vašeg doma, stoga pokušajte izbjeći otvaranje tijekom kasnog jutra i u kasno poslijepodne, a i u toku noći, kad je napadaj peludne groznice na vrhuncu.

Vazelin može pomoći na razne načine

Vazelin je jeftin i jednostavan za upotrebu, kada imate suhe usne, kapke ili ispucalu kožu, a može pomoći i u smirivanju i zaštiti nosa. Pokušajte ga namazati unutar svake nosnice kako biste ublažili bol i zaustavili pelud koja ulazi u nosnice.

Istuširajte se hladnom vodom

Ako vam oči cure i ne možete prestati kihati, otuširajte se hladnom vodom. Ublažit će vam simptome, a bilo bi dobro i da operete kosu ako ste dugo vremena proveli na otvorenom. Ako vam tuširanje nije praktično u nekim situacijama, stavite hladnu krpu na lice i lezite nekoliko minuta.

Iskorištene vrećice čaja mogu pomoći u ublažavanju oticanja očiju

Stavite iskorištene vrećice čaja u hladnjak i koristite ih kao hladni oblog kako biste ublažili otekline i umirili bolne oči koje svrbe. I kriške krastavca mogu poslužiti.

Stavljajte zaštitne maske

Zaštitne maske postale su toliko uobičajene da ih možete koristiti i za filtriranje čestica peludi.

Pročitajte više