Povremeni post nije učinkovitiji za mršavljenje od brojenja kalorija, tvrdi studija

Foto: Profimedia

HOLIVUDSKE zvijezde, uključujući Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja i Benedicta Cumberbatcha, navodno prate prehranu po pravilima povremenog posta. Povremeni post podrazumijeva razdoblja u kojima je dozvoljeno jesti praktički bilo što, kao i ona u kojima se dozvoljava samo pijenje vode i nezaslađene crne kave ili čaja. 

No kineski istraživači sada kažu da taj princip prehrane, koji je postao popularan 2010-ih, nije ništa učinkovitiji od ograničavanja kalorijskog unosa. Dr. Ethan Weiss, istraživač prehrane na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, rekao je za New York Times da nema koristi od jedenja u uskom vremenskom okviru jer brojenje kalorija može dovesti do istih rezultata.

U studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine znanstvenici sa Southern Medical Universityja u Guangzhouu u Kini pratili su 139 pretilih osoba godinu dana.

Bili su podijeljeni u dvije skupine, a neki su bili na dijeti te su smjeli jesti samo između 8 i 16 sati svaki dan, po pravilima povremenog posta.

Ostalima su dali kalorijska ograničenja, ali im je bilo dopušteno da jedu u bilo koje vrijeme.

Žene u studiji mogle su jesti između 1200 i 1500 kalorija dnevno, dok su muškarci mogli unositi 1500 do 1800 kalorija dnevno. To je otprilike za četvrtinu ispod dnevnog preporučenog unosa za obje skupine.

Kako bi osigurali da se sudionici pridržavaju plana, zamoljeni su da fotografiraju sve što jedu i da vode dnevnik hrane. Rezultati su pokazali da su ljudi u skupini povremenog posta izgubili oko 8 kilograma tijekom godine dana, dok su oni u drugoj skupini izgubili oko 6.3 kilograma u godinu dana.

Nije bilo značajne razlike između rezultata, što znači da različiti rasporedi prehrane nisu izazvali razlike u gubitku težine. Također nije bilo značajne razlike u opsegu struka, tjelesnoj masnoći ili mišićnoj masi između te dvije skupine.

"Režim povremenog posta nije bio korisniji za smanjenje tjelesne težine od dnevnog ograničenja kalorijskog unosa", napisali su istraživači u radu.

Pročitajte više