Prirodni načini za poboljšanje pamćenja

Foto: Pexels

AKO ste relativno mladi i zdravi, poboljšanje vašeg pamćenja bi moglo biti jedan od glavnih ciljeva. Istraživanja su pokazala da možete utjecati na svoju sposobnost pamćenja, a mi donosimo neke od prirodnih načina za to.

Učite nove vještine

Postavljajte sebi izazove i izlazite iz svoje zone komfora. To potiče neuroplastičnost mozga, odnosno sposobnost mozga da formira i reorganizira sinaptičke veze u tijeku učenja i stjecanja novih iskustava. 

Lako je upasti u rutinu i monotoniju u zreloj dobi, ali ako nastavite učiti nove vještine, postajat ćete bistriji i pozorniji. Najbolje vježbe za mozak su one koje iziskuju koncentraciju, potpuni angažman i mentalni napor. Svaka aktivnost koja iziskuje koordinaciju ruku i oka i kompleksne motoričke vještine je izvrsna za mozak.

Neke od aktivnosti bi mogle biti: učenje sviranja novog instrumenta ili jezika, izrada stvari ručno, igranje šaha, ples, golf, križaljke i društvene igre.

Jedite hranu koja ima protuupalni učinak

Jedna od stvari koje su ključne je hrana koja koristi kao gorivo vašem mozgu i štiti ga, omogućujući da djeluje na najboljoj razini. 

Vježbajte

Istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba pospješuje kratkoročno i dugoročno pamćenje. Pojačava cirkulaciju i protok kisika do mozga, potiče neuroplastičnost i razvoj neuronskih veza, kontrolira upale i osnažuje imunitet, smanjuje rizike poremećaja kao što su gubitak pamćenja, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, smanjuje umor, stvara otpor prema stresu, otpušta endorfin itd.

Spavajte dovoljno

San ima velik utjecaj na vašu energičnost, ali i fokusiranost, pamćenje, sposobnost rješavanja problema, regulaciju emocija i kreativnost. Odrasli trebaju između 7 i 9 sati sna noću da bi funkcionirali na najboljoj razini. 

Nastojte se družiti i izbjegavajte osjećaj usamljenosti

Istraživanja su pokazala da odnosi koje imamo s ljudima pomažu u obrani mozga od oštećenja. Da biste poboljšali svoje raspoloženje i funkcije mozga, nastojte održavati zdrave prijateljske i obiteljske odnose. Smijeh s drugima, kao i osjećaj povezanosti, pomaže otpuštanju hormona sreće, a oni pridonose kognitivnom zdravlju.

Pročitajte više