Proizvodnja ove omiljene namirnice velik je zagađivač okoliša, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

PODATAK će možda razbjesniti ljubitelje ove namirnice, ali proizvodnja sira životinjskog porijekla mogla bi biti zaslužna za najveći doprinos emisijama ugljika u atmosferu, prema novom istraživanju.

Samo jedan kilogram najpopularnijih vrsta sira koje možete pronaći u trgovinama - kao što su cheddar, mozzarella, feta i parmezan - proizvodi između 6.5 i 12.8 kilograma ugljičnog dioksida, prema studiji konzultantske tvrtke Quantis. Ta količina emitiranog ugljika u atmosferu navodno je ista onoj do koje dolazi pri vožnji automobila oko 11 kilometara, prema procjenama South West News Servicea.

Veganski sir se promiče kao ekološkija alternativa

Za usporedbu, autori studije otkrili su da bi proizvodnja kilograma veganskog sira uzrokovala 3.7 kilograma ugljika manje.

Svjetski gospodarski forum upozorava na to da mliječni sirevi slijede odmah iza govedine i janjetine kao najveći generatori stakleničkih plinova među namirnicama, ispred proizvodnje piletine, svinjetine i jaja.

"Utjecaj mliječnih proizvoda na okoliš često izmiče ispod radara", upozorila je stručnjakinja Sally Smith, a piše The New York Post.

Pročitajte više