Prva pomoć kod problema sa zubima: Kako smanjiti bolove i ublažiti problem kod kuće?

Foto: 123RF

IAKO se život polako vraća u normalu, ili barem novi oblik normalnog, neke stvari još uvijek nisu kao što su nekad bile. 

U Hrvatskoj su stomatolozi opet otvorili svoja vrata, ali je poprilično teško dobiti termin ako niste hitan slučaj. Zato, važno je znati kako si možete barem privremeno pomoći kod zubobolje i drugih problema sa zubima.

The Sun je razgovarao s Damienom Walmsleyjem, profesorom stomatologije na Sveučilištu u Birminghamu i glavnim znanstvenim savjetnikom Britanskog stomatološkog udruženja.

Imam blagu zubobolju. Što mogu učiniti?

"Blaga bol se obično može otkloniti uzimanjem bezreceptnih lijekova protiv bolova, poput paracetamola ili ibuprofena", objašnjava Len D'Cruz.

Plomba mi je ispala. Što da radim?

"Postoje setovi koje možete kupiti na internetu ili u ljekarnama. Problem je što ih nije lako koristiti", objašnjava Damien.

"Čak i meni kao stomatologu, gledati se u ogledalo i popravljati svoje zube bio bi vrlo škakljiv zadatak. Također, ovi proizvodi se mogu razlikovati u kvaliteti, tako da biste trebali kupiti od provjerenih proizvođača", naglasio je.

Ako niste sigurni da biste uspješno odradili ovaj zadatak, pobrinite se da su vaši zubi stalno čisti i pobrinite se da hrana ne zapne u novonastaloj šupljini.

"Ako osjećate osjetljivost zuba, stavite malo paste za zube. Možete se poslužiti malim komadom pamučne vate da zatvorite šupljinu i potražite savjet svog stomatologa", dodao je Damien.

Desni su mi počele krvariti. Kako mogu spriječiti pogoršanje?

Ako se javi krvarenje desni, moguće da prilikom četkanja zubi preskačete određeno područje.

"Usredotočite se na četkanje zahvaćenog područja. Četkajte ga dvije do tri minute, dva puta dnevno, da biste se riješili svih bakterija koje uzrokuju krvarenje desni", savjetuje Damien.

"Pilingom ili korištenjem interdentalnih četkica moglo bi se također održati zdravlje zubi i desni. Važno je koristiti četkicu za zube malene glave i srednje teksture", dodao je.

Bol u zubu je toliko jaka da bih ga najradije izvadio.

"Ni pod kojim uvjetima ne pokušavajte ukloniti vlastiti zub", kaže Damien te dodaje: "Mnogo je vitalnih struktura blizu vaših usta, uključujući nos i oči. Potencijal za nanošenje veće štete je ogroman. Razgovarajte sa svojim stomatologom koji vas može uputiti što trebate učiniti."

Ispala mi je kruna zuba. Mogu li je sam zamijeniti?

"Prvo, dobro očistite krunu i šupljinu", preporučuje Damien te dodaje: "Upotrijebite neko ljepilo za protezu kako biste je pokušali staviti na njezino mjesto. Ali budite oprezni - riskirate da ako loše odradite ovaj posao, to dugoročno postane puno skuplje i bolnije."

Pročitajte više