Rak dojke javlja se i kod muškaraca. Evo simptoma koji to otkrivaju

Foto: Shutterstock

PREMA poznatim statistikama, 1 muškarac na njih 1000 oboli od raka dojke. Upravo zbog toga tek rijetki muškarci vode računa o samopregledu dojki, a većina zanemaruje bilo kakve neobične simptome. Kako prenosi India Times, određeni simptomi mogu biti jasan pokazatelj da muškarac ima rak dojke.

Promjene u tkivu dojke

Jedan od najčešćih znakova raka dojke kod muškaraca je sličan kao i kod žena, a to je kvržica unutar tkiva dojke. Te su kvržice u većini slučajeva potpuno bezbolne pa ih muškarci u početku ignoriraju. No ne bi smjeli zanemarivati ni bilo kakve neuobičajene promjene u području dojke, uključujući oticanje, zadebljanje ili udubljenja na koži.

Promjena u izgledu ili obliku bradavica

Muškarci također trebaju obratiti pozornost na bilo kakve neobične promjene na bradavicama. U slučaju da dođe do krvarenja, iscjetka ili izvrnute bradavice, to bi mogao biti znak da je riječ o raku dojke.

Promjene na koži

Rak dojke može dovesti i do određenih promjena na koži oko područja dojke koje nijedan muškarac ne bi smio ignorirati. One se mogu manifestirati kao crvenilo, ljuskanje ili neke druge primjetne promjene u teksturi kože te zahtijevaju pregled liječnika.

Osjećaj nelagode ili bolova

Ako se kod muškarca javljaju stalna nelagoda, bolovi ili osjetljivost u području dojke, trebao bi posjetiti liječnika jer su sve to mogući simptomi karcinoma. Muškarci često zanemaruju ove pojave pretpostavljajući da su posljedica nekih drugih čimbenika, što može biti vrlo opasno.

Natečeni limfni čvorovi

Rak dojke također može dovesti do povećanja limfnih čvorova ispod ruke ili oko ključne kosti muškarca. Iako natečeni limfni čvorovi mogu biti posljedica i mnogih drugih uzroka, rak dojke također je jedan od njih.

Pročitajte više