Redovito konzumiranje ovih namirnica uzrokuje zatvor, trebalo bi ih manje jesti

Foto: Unsplash

DO PROBLEMA sa zatvorom najčešće dolazi zbog hrane i pića koje konzumiramo. Pravilna i zdrava prehrana bogata vlaknima rješenje je za ovaj problem, ali ponekad zdrave namirnice zamijenimo onima ne toliko zdravima. Ako se te namirnice jedu često i u velikim količinama, mogu utjecati na probleme sa zatvorom i probavnim sustavom. 

Mliječna čokolada

Čokolada je bogata mastima što usporava probavu i protok hrane kroz probavni trakt, dovodeći do zatvora, prenosi Health Shots. Jedno istraživanje objavljeno u European Journal of Gastrointestinal pokazalo je da konzumacija previše čokolade ili proizvoda povezanih s čokoladom može uzrokovati zatvor i probleme s probavom.

Kofein

Gastroenterolog dr. Sushrut Singh ističe da "napitci koji sadrže kofein, kao što su energetska pića, crna kava, čaj, gazirani sokovi i slična pića, ono su što ne biste često trebali konzumirati. Kofein izvlači vodu iz debelog crijeva kada se konzumira u prekomjernim količinama". Međutim, gastroenterolog dodaje da u slučaju kada se kofein konzumira u ograničenoj količini, može potaknuti rad crijeva.

Pržena i brza hrana

Pržena i brza hrana glavni su uzroci brojnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost i bolesti srca, prenosi Health Shots. Visok sadržaj natrija i umjetnih prehrambenih aditiva u takvoj hrani često utječe na usporeni prolazak hrane kroz debelo crijevo, što može uzrokovati zatvor.

Prerađena i smrznuta hrana

Iako je mnogima jedenje prerađene i smrznute hrane često najpraktičnije, trebali bi je što manje jesti. Iz Health Shota ističu da bi trebali izbjegavati, ili manje konzumirati, hranu s dodanim okusom i bojom, visokim udjelom natrija ili šećera te hranu bogatu konzervansima, poput salama, kobasica i različitih smrznutih jela. Glavni razlog krije se u tome što probavni sustav nakon konzumacije ovih vrsta hrane mora raditi više nego inače kako bi razgradio sve sastojke.

Crveno meso

Prema istraživanju objavljenom 2018. godine u American Journalu, crveno meso sadrži teško probavljiva proteinska vlakna te je bogato masnoćama i željezom, koji mogu utjecati na probleme sa zatvorom ako se redovito konzumiraju. Iako se crveno meso, poput janjetine i ovčetine, ne bi trebalo prestati u potpunosti konzumirati, oni koji češće imaju problema sa zatvorom ne bi ga trebali redovito jesti, prenosi Health Shots.

Krekeri

Krekeri su omiljena poslastica mnogih, a napravljeni su na bazi brašna. Iako se čine kao idealan međuobrok, pretjerana i redovita konzumacija mogu uzrokovati probleme sa zatvorom. Ove ukusne namirnice usporavaju rad crijeva, zbog čega se preporučuje da ih se ne jede u prevelikoj količini.

Pročitajte više