Salo na trbuhu možete smanjiti izbjegavajući ovu hranu, tvrdi nutricionistica

Foto: Unsplash

Kako se sezona bikinija približava, većina nas ulaže malo više truda u svoju fitness rutinu i prehrambene navike. Postoji nekoliko koraka koje možemo poduzeti prema tijelu iz snova ovog ljeta: od prakticiranja raznih treninga za skidanje sala do konzumiranja hrane koja ubrzava metabolizam. Međutim, ključno je također smanjiti unos određene hrane ako želimo ravniji trbuh.

Dijetetičarka i nutricionistica dr. Mrinal Pandit, te dijetetičarka Dana Ellis Hunnes, otkrile su o kojoj je hrani riječ.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso može ozbiljno naštetiti našem zdravlju. Povezuje se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući debljanje. Prerađeno meso, poput kobasica, slanine i šunke, doprinosi salu na trbuhu zbog visokog sadržaja masti i natrija.

"Nitriti i nitrati, koji se koriste u preradi ovih namirnica, uzrokuju upalu, ključni pokretač skladištenja masti i kroničnih bolesti. To uključuje rak debelog crijeva, bolesti srca i dijabetes tipa 2", kaže dr. Pandit za SheFinds.

2. Pržena hrana

Posebno je teško odoljeti prženoj hrani. Ipak, ako pazimo na svoje zdravlje, bolje je preskočiti hranu prženu u dubokom ulju. Dr. Pandit napominje da hrana pržena u dubokom ulju stvara nezdrave transmasnoće i povećava gustoću kalorija, što dovodi do nakupljanja masnoće, osobito oko trbuha. Također ističe povezanost između transmasnoća i bolesti srca.

"Transmasnoće podižu loš kolesterol, dok snižavaju dobar kolesterol, što dovodi do bolesti srca i moždanog udara", upozorila je. Osim toga, visok sadržaj natrija u prženoj hrani može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući mnoge bolesti povezane sa starenjem.

"Pržena hrana bogata je natrijem i može povećati krvni tlak. Osim toga, visok sadržaj natrija u prženoj hrani može povisiti krvni tlak, pridonijeti upalama i ubrzanom starenju", dodala je.

3. Bijeli kruh

Iako može biti ukusna opcija za sendviče, bijeli kruh još je jedna prerađena hrana za koju stručnjaci kažu da je najbolje izbaciti iz prehrane ako želimo smanjiti salo na trbuhu. Ovaj kruh pun je rafiniranih ugljikohidrata koji mogu uzrokovati debljanje.

Hunnes objašnjava da ovi ugljikohidrati, koji su prošli proces rafiniranja koji ih lišava svih njihovih vlakana i zdravstvenih prednosti, imaju mnoge negativne nuspojave za naše zdravlje, a salo na trbuhu samo je jedna od njih. "Konzumacija bijelog kruha može rezultirati brzim porastom šećera i upalom, a oboje zaustavlja gubitak težine i šteti zdravlju", zaključila je.

Pročitajte više