Samo rijetki su uspjeli: Provjerite biste li prošli testiranje američke vojske

Foto: Shutterstock

OD sredine 80-ih godina američki vojnici prolazili su zahtjevna testiranja fizičke spreme kroz test pod nazivom Army Physical Fitness Test (APFT). Spomenuto testiranje sastojalo se od trčanja 3.2 kilometra u najmanjem mogućem vremenu, maksimalnog broja sklekova napravljenih u dvije minute te maksimalnog broja trbušnjaka u također dvije minute.

No moderna vojska ima mnogo veće zahtjeve pa su tako od 2020. godine američki vojnici obavezni položiti novi test, odnosno Army Combat Fitness Test ili ACFT. Njegov je temeljni cilj kod potencijalnih kandidata izmjeriti jačinu, snagu te anaerobne sposobnosti.

Ono što je posebno zanimljivo kod novog testiranja jest i činjenica da test ima jednake standarde za muškarce i za žene. Kako donosi Marathon Handbook, novi ACFT ima ukupno šest zadataka. Maksimalan broj bodova na svakom zadatku je 100, a minimum za proći test je 60 po zadatku.

Mrtvo dizanje trap-barom, maksimalna težina na tri ponavljanja

Kandidat ima samo dva pokušaja da uspije u ovoj vježbi koja je usmjerena na mjerenje apsolutne snage. Za 100 bodova potrebno je tri puta dići težinu od 150 kilograma, dok je za minimalni broj bodova odnosno prolazak potrebno tri puta dići težinu od 80 kilograma.

Bacanje medicinske lopte iza glave

Zadatak kandidata je što dalje baciti medicinsku loptu tešku 4.5 kilograma, pritom vodeći računa o pravilnom bacanju preko i iza glave. Ovim testom se mjeri sposobnost generiranja sile i brzine, što zahtijeva veliku eksplozivnost i snagu. Za maksimalni broj bodova medicinku je potrebno baciti 13.5 metara ili više, dok je za prolaz dovoljno baciti 8.5 metara.

Sklekovi s podizanjem ruku od tla, maksimalan broj ponavljanja u 120 sekundi

Treća vježba uključuje sklekove s podizanjem ruku od tla, a ako osoba ima visoku razinu jakosti, ovo će biti test mišićne izdržljivosti dok je kod slabih osoba spomenuti test zapravo testiranje jakosti. Za maksimalni broj bodova potrebno je napraviti 70 sklekova ili više, a za prolazak dovoljno je 30 sklekova.

Sprint, povlačenje i nošenje

Zadatak je u što kraćem vremenu napraviti sprint od 25 metara, vući 40 kilograma teške saonice 25 metara, bočno trčati 50 metara te nositi dvije girje od kojih je svaka teška 18 kilograma uzduž te iste dionice od 25 metara. Ovaj zadatak zahtijeva anaerobnu kondiciju kako bi se uspjelo zadovoljiti postavljenu normu. Za maksimalan broj bodova sve zadatke potrebno je izvršiti u vremenu do jednog sata i 40 minuta, a za prolazak kandidati trebaju izvršiti sve unutar dva sata i devet minuta.

Podizanje nogu iz visa

Kandidat iz visa sa šipke za zgibove mora maksimalan broj puta podići noge te koljenima dotaknuti laktove. Za 100 bodova potrebno je napraviti 20 ili više ponavljanja dok je za prolaz dovoljno napraviti pet ponavljanja.

Trčanje 3.2 kilometra u minimalnom vremenu

I na kraju, posljednji dio testiranja odnosi se na trčanje u zadanom vremenu, odnosno kandidat treba otrčati 3.2 kilometra u najkraćem mogućem vremenu. Njegov će se zadatak smatrati položenim ako zadanu dionicu otrči u roku od 12 minuta i 45 sekundi, za što će dobiti maksimalan broj bodova ili 18 minuta, što je najsporiji dozvoljeni rezultat. Sve više od toga računa se kao pad.

Pročitajte više