Saznajte kako dugotrajno sjedenje na radnom mjestu utječe na vašu stražnjicu!

Foto: 123rf

OBAVLJATE li uredski posao?

Sjedite li gotovo 8 sati svakog radnog dana?


Ukoliko je navedeno slučaj nažalost vam moramo saopćiti da dok napredujete u vašoj poslovnoj karijeri vi istovremeno značajno narušavate vašu fizičku formu, ali i zdravlje tijela općenito. 

Moramo vam saopćiti da u trenucima dok naporno radite za vašim uredskim stolom vaša stražnjica ne radi ništa!

Navedenim ne samo da se narušava mišićna struktura vaše stražnjice, već se, sukladno tome, narušava i pokretljivost vaših kukova, smanjuju se rotacione mogućnosti zdjelice te prsna stabilnost.

Dugotrajno sjedenje, dakle, narušava fizičko stanje vašeg cijelog tijela. 

Ukoliko prilikom sjedenja vaše tijelo držite u nepravilnom položaju stvar je još i znatno gora.

Navedeno može izazvati pojavu bolova u donjem dijelu leđa iz razloga što se vaša kralježnica nalazi u neispravnom položaju, dok se istovremeno zbog sjedenja zdjelica ne može pokretati prema naprijed. 



S protokom vremena u kojem se obavljaju poslovi koji zahtijevaju dugotrajno sjedenje kod pojedinaca se učestalo pojavljuju kronični bolovi. 

Ispada da prilikom sjedenja najvažniju ulogu imaju mišići vaše stražnjice. 

Kako ne biste naštetili zdravlju vašeg tijela, odnosno kako ne biste imali bolove i u koljenima te gležnjevima, koji su također posljedice dugotrajnog sjedenja, nastojte učvrstiti sve mišiće na vašem tijelu, a osobito mišiće vaše stražnjice.



Ukoliko niste spremi redovito izvoditi vježbe poput čučnjeva i iskoraka, putem kojih ćete adekvatno aktivirati mišiće vaše stražnjice, morate biti svjesni da ćete se s vremenom morati nositi s činjenicom njihovog atrofiranja. 

Nadalje, morate biti i svjesni da će vaša stražnjica promijeniti svoj oblik te da će biti znatno plosnatija. 

Neaktiviranjem mišića vaše stražnjice smanjuje se protok krvi na području iste, a  što dovodi do pojave celulita, odnosno gubitka kolagena i smanjenje ljepote vaše kože. 

Kako smanjiti štetno djelovanje dugotrajnog sjedenja na radnom mjestu?

Nastojte prilikom sjedenja tijelo držati u opuštenom, ali uspravnom položaju.

Vaš stolac podignite kako bi vam kukovi bili u nešto višem položaju u odnosu na koljena.

Stol bi trebao biti u razni koja vam omogućuje rad za istim bez pretjeranog savijanja vrata.

Laktove nastojte držati položene na stolu te nastojte tijelo dovoljno približiti istome da možete dohvatiti sve stvari koje se na njemu nalaze, osobito tipkovnicu vašeg računala, bez nepravilnih pokreta vašeg tijela. 

Pročitajte više