Sedam mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

Foto: Shutterstock

ONI koji se vode motom "uredna kuća - uredan um" mogli bi se iznenaditi kad saznaju da blistav izgled može zavarati. U vašoj kuhinji postoji puno mjesta koja skrivaju prljavštinu i bakterije, a stručnjak za čišćenje Deyan Dimitrov za Daily Star nabrojao je sedam neočekivanih.

Toster

"Tajna izvrsnog tosta je čisti toster", kaže Deyan te savjetuje ljudima da provjere otvore za kruh, odnosno nalaze li se u njima mrvice. 

"Suhim rukama isključite toster, a zatim uklonite pladanj za mrvice i ispraznite ga. Upotrijebite suhu četkicu za zube kako biste očistili otvore za kruh i uklonili velike mrvice. Potom standardnim pranjem s deterdžentom uklonite ljepljive mrlje. Kad se pladanj osuši, vratite ga u toster", dodao je. 

Rukavice

Ako za vađenje vrućih posuda iz pećnice koristite rukavice, morate znati da one mogu biti vrlo prljave te da se u nima kriju klice, mrvice i komadići hrane.

"Ako se stalno koriste, rukavice je dobro oprati jednom tjedno. Ako su silikonske, ručno, a one od tkanine možete u perilici rublja. Pomoći će i da rukavice prethodno namočite u otopini od žlice deterdženta za pranje suđa i žlice sode bikarbone", tvrdi Dimitrov.

Drvene kuhače

Drvene kuhače u utorima i pukotinama kriju puno bakterija, posebno ako dolaze u dodir sa sirovim mesom. Ako ih ne izribate propisno, riskirate kontaminaciju drugog pribora i hrane s kojom dođu u dodir.

"Redovito potapajte kuhače u smjesi žličice vodikovog peroksida u dvije litre vode, a onda ih dobro izribajte", dodao je.

Kuhinjska pregača

Mast, mrvice i komadići hrane mogu se nakupljati i na pregači, pogotovo ako ima prednji džep. 

"Pravilo je oprati je nakon svakih par korištenja. Namočite je pa operite u perilici, na visokoj temperaturi", poručuje stručnjak za čišćenje.

Police za začine

Police sa začinima često zaboravimo očistiti pa su pune prašine i slučajno prosutih začina. 

"Preporučio bih da ih čistite mokrom krpom svakih par tjedana kako biste osigurali da se prljavština ne skuplja u skrivenim područjima. Provjerite jesu li police potpuno suhe prije nego što vratite posudice sa začinima kako biste spriječili nakupljanje vlage."

Kuhinjske krpe

S kuhinjskim krpama potreban je oprez. Uvijek je dobro imati jednu za sušenje posuđa, drugu za brisanje ruku i treću za čišćenje površina. 

"Uz to, treba ih prati svakih par dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Na krpama se mogu pojaviti čak i gljivice", kaže Dimitrov.

Mikrovalna pećnica

I na kraju, brisanje krpom nije previše učinkovito u uklanjanju masnih naslaga pa je mikrovalnu pećnicu također potrebno temeljito očistiti iznutra i izvana svaki tjedan. Stavite žlicu bijelog octa i u 250 mililitara vode i zagrijte posudu dvije minute u mikrovalnoj pećnici. Ostavite mikrovalnu pećnicu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta, a onda nanesite sredstvo za čišćenje i obrišite sve unutarnje stijenke vlažnom krpom. Svi tvrdokorni tragovi i mrlje trebali bi se lako ukloniti", poručio je Deyan.

Pročitajte više