Šest malo poznatih simptoma raka slijepog crijeva, od kojeg je umro Adan Canto

Foto: EPA

Adan Canto je u 43. godini izgubio borbu s rakom slijepog crijeva. Zvijezda serija Narcos i The Cleaning Lady te filma X-Men: Days of Future Past preminula je u ponedjeljak.

Rak slijepog crijeva vrlo je rijedak. U SAD-u se godišnje dijagnosticira manje od 1000 slučajeva, a u Hrvatskoj se s tom dijagnozom godišnje suoči svega nekoliko ljudi. Međutim, studije pokazuju da je bolest sve češća, a stope su porasle za više od 200 posto u osoba mlađih od 50 godina tijekom posljednja dva desetljeća. Liječnici nisu sigurni što stoji iza porasta, ali primijetili su da je on sličan neobjašnjivom porastu raka debelog crijeva kod mladih ljudi.

Osim što je rijedak, izazov u dijagnosticiranju raka slijepog crijeva leži u činjenici da se simptomi lako mogu pripisati drugim stanjima, što povećava rizik da se bolest dijagnosticira tek u kasnijim fazama kada ju je teže liječiti. Ovo su uobičajeni znakovi raka slijepog crijeva.

Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva obično je uzrokovana začepljenjem sluznice organa i infekcijama. To dovodi do iznenadne i jake boli oko pupka koja se seli u donji desni dio trbuha. Ova bol može se pogoršati kašljanjem, hodanjem ili drugim naglim pokretima.

Prema klinici Mayo, drugi znakovi upale slijepog crijeva uključuju mučninu, povraćanje, gubitak apetita, nisku temperaturu, zatvor, proljev, nadutost i plinove.

Ako se ne liječi, slijepo crijevo može prsnuti. Jedini način liječenja upale slijepog crijeva je njegovo uklanjanje, no rak ostaje ako se proširio na druge organe.

Tekućina u abdomenu

Kako se rak slijepog crijeva širi, može dovesti do nakupljanja tekućine u abdomenu. Ovo stanje je također poznato kao ascites, koji se javlja između dva sloja peritoneuma, sloja tkiva koje štiti želudac, crijeva, jetru i bubrege. Ascites dovodi do nadutog ili natečenog trbuha. Uz rak slijepog crijeva, ascites može biti uzrokovan zatajenjem srca, zatajenjem bubrega, infekcijom ili cirozom jetre.

Prema klinici Cleveland, dodatni znakovi ascitesa uključuju oticanje gležnjeva, otežano disanje, bol u trbuhu, bol u leđima, poteškoće pri sjedenju i umor.

Nadutost

Nadutost je jedan od najčešćih i najzanemarenijih znakova raka slijepog crijeva. Češći uzroci nadutosti uključuju zatvor, gastrointestinalna stanja poput sindroma iritabilnog crijeva te pretjerivanje s hranom.

Budući da se može povezati s mnogim drugim stanjima, pacijenti s rakom slijepog crijeva koji su naduti mogli bi dobiti pogrešnu dijagnozu.

Promjene u navikama pražnjenja crijeva

Kako tumori rastu, mogu dovesti do blokada u tijelu i nelagode. Te promjene mogu uzrokovati probavne probleme kao što su zatvor, proljev i promjene u konzistenciji stolice. Može se promijeniti i učestalost obavljanja velike nužde, kao i boja stolice.

Neplodnost

Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju (ASCO), neplodnost može biti znak raka slijepog crijeva. Drugi oblici raka također mogu utjecati na plodnost jer remete proizvodnju hormona i oštećuju reproduktivne organe.

Bol u trbuhu

Bol u trbuhu još je jedan zanemaren znak raka slijepog crijeva. Bol se može pojaviti bilo gdje između prsnog koša i prepona, ali se uglavnom odnosi na bolove u predjelu trbuha.

Slično promjenama u crijevima i nadutosti, bolovi u trbuhu mogu se zamijeniti za češća stanja poput zatvora i intolerancije na hranu. Kod raka slijepog crijeva bol se također može osjetiti u području zdjelice.

Pročitajte više