Šest vrsta namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati

Foto: Pexels

NARAVNO da je uvijek dobra opcija sačuvati ostatke vašeg ručka kako biste ga mogli kasnije pojesti, umjesto da nepotrebno bacate hranu. No, ako ste mislili da podgrijana hrana ima jednaku hranjivu vrijednost kao i ona svježe pripremljena, prevarili ste se.

Prema nutricionistici Sereni Poon, "Što više puta podgrijavate i hladite hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranjivih sastojaka, okusa i teksture." Iako mnoge namirnice već u početku gube dio hranjivih sastojaka nakon što se prvi put termički obrade, dodatna zagrijavanja samo dodatno oslabljuju prisutnost tih hranjivih sastojaka.

Abigail Phillips, dijetetičarka u Dječjoj bolnici i medicinskom centru u Omahi u državi Nebraska, napominje da gubitak hranjivih sastojaka pod utjecajem podgrijavanja hrane ovisi o sastavu određenih namirnica.

"Općenito, najveća promjena je vidljiva u gubitcima vitamina topivih u vodi", objasnila je: "Vitamin C i vitamini B skupine posebno su osjetljivi na toplinu, pa podgrijavanje nakon što se namirnice već jednom termički obrade može povećati gubitke."

No, bez obzira na to, stručnjaci ističu da ako je zagrijavanje zdrave hrane najbolji način da netko prakticira uravnoteženu prehranu, "onda blagodati dobivanja svih ostalih hranjivih sastojaka iz te hrane premašuju rizik od gubitka nekih."

Odnosno, ako možete pripremati svježu hranu za svaki obrok, to je odlično i trebali biste to prakticirati. Ako ne možete, podgrijavanje ostataka je bolja opcija od konzumiranja brze hrane ili kupnje unaprijed pripremljenih obroka. 

U nastavku vam otkrivamo zdrave namirnice koje podgrijavanjem gube hranjiva svojstva:

1. Brokula

Studije su dokazale da povrće koje sadrži vitamine topive u vodi poput vitamina C zapravo termičkom obradom gube dio svoje hranjive vrijednosti. Brokula spada u tu kategoriju. Ona sadrži 132 mg vitamina C po obroku, što je znatno više od vaše dnevne preporučene količine. Ali zeleno povrće pati i od gubitka folata kada se podgrije.

"Folat pomaže tijelu da formira zdrave crvene krvne stanice i može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi u nerođene djece", objasnila je Phillips: "Folat je također vrlo osjetljiv na toplinu i može se uništiti podgrijavanjem."

2. Krumpir

Krumpir pripremljen na bilo koji način je uvijek ukusan - čak i kad se podgrije. No, on je također bogat vitaminom C, što će vas možda iznenaditi. Prema studijama, krumpir prosječne veličine pruža oko 27 mg vitamina C (45% potrebne dnevne vrijednosti), što ga kvalificira kao "izvrstan izvor" ovog vitamina. Nažalost, podgrijavanjem ćete izgubiti dio njegovog hranjivog potencijala.

3. Kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja jedna su od rijetkih namirnica koje zapravo imaju prilično dobar okus i bez podgrijavanja. Razumijemo da neki ljudi više vole da im je hrana topla, ali jaja zaista ne bi trebala biti dio te prakse. Prije svega, podgrijavanje tvrdo kuhanog jaja u mikrovalnoj pećnici može dovesti do opasne eksplozije, zato se klonite takvih ideja. 

Također, u jajima se nalaze antioksidansi. Žumanjci zapravo sadrže dva vrlo važna antioksidansa za zdravlje vaših očiju - lutein i zeaksantin, koji štite oči od štetnog sunčevog svjetla i značajno smanjuju rizik od degeneracije makule i mrene. Upravo se razina tih antioksidansa smanjuje podgrijavanjem ove namirnice.

4. Biljno ulje

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o biljnim uljima, kategoriji proizvoda koja uključuje maslinovo ulje, ulje avokada, sojino ulje i još mnogo toga.

"Sadrže nezasićene masne kiseline", objasnila je Phillips: "Kada se izlože vrućini i puste da se više puta ohlade, ove masti koje su inače zdrave za srce počinju stvarati različite veze i mogu se pretvoriti u masne kiseline, koje povećavaju upalu u tijelu i na kraju mogu dovesti do stvari poput srčanih bolesti."

5. Riba

Ako jedete ribu kako biste nadoknadili anemiju ili nedostatak B6, pripazite. Riba (posebno tuna i losos) sadrži piridoksin (poznat i kao B6), koji se koristi za liječenje određene vrste anemije i nedostataka B6. Ali piridoksin je vrlo osjetljiv na toplinu, a kad riba podgrijavanjem izgubi sadržaj vode, piridoksin se dodatno "topi" i nestaje.

6. Povrće bogato nitratima

Povrće poput celera, cikle, mrkve i bilo kakva lisnata zelena hrana zapravo je vrlo bogato nitratima, kemikalijama koje su, zanimljivo, i korisne i opasne za naše zdravlje.

"Termičko obrađivanje hrane s nitratima na visokoj temperaturi može ih pretvoriti u nitrozamine, koji su poznato kancerogeni", objasnila je Poon. Iz toga slijedi da se podgrijavanje ovakvog povrća ne preporučuje.

Prije nekoliko godina Europsko vijeće za informacije o hrani objavilo je upozorenje o potencijalnim opasnostima podgrijavanja špinata. Vijeće je ustvrdilo da, iako visoke koncentracije nitrata koje se mogu naći u špinatu i drugom lisnatom povrću same po sebi nisu opasne, mogu se pretvoriti u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se podgriju, prenosi HuffPost.

Pročitajte više