Sezona detoksa: Svjež zrak i zdrava hrana recept su za zdraviji organizam

POČETKOM kalendarske godine pojačan je interes za tretmane detoksa. Prva asocijacija na taj pojam je čišćenje našeg probavnog sustava od toksina. Zapravo se osjećamo opterećenim i pomalo krivim za pretjerivanja u hrani i piću kojima smo tjednima izlagali svoj organizam.

Jasno je da naš organizam redovito rješava tijelo štetnih tvari i spojeva, no ljudi taj proces pokušavaju ubrzati sokovima, čajevima i na druge načine. Osim hrane i pića, neprestano udišemo zrak koji nije uvijek savršeno čist.

Pluća su osnovni organi disanja u našem tijelu. Njihova glavna funkcija je transport kisika iz atmosfere u krvotok te ispuštanje ugljičnog dioksida iz krvotoka u atmosferu. Udisanjem zraka možemo unijeti i toksine koji su u zraku. Vrijedna pluća također mogu izbaciti toksine. U njima su zapravo filteri kojima se kisik iz zraka koji udišemo oslobađa i prolazi u krvotok. Istodobno, ugljični dioksid uklanja se iz krvi kada izdahnemo. Poželjno je nekoliko puta dnevno koristiti kapi za ispiranje nosne šupljine.

Je li pravi trenutak za detoks pluća?

Uz poželjno "provjetravanje" pluća dubokim disanjem u čistom okolišu, dobro je povesti računa i o prehrani. Hrana poput zelenog lisnatog povrća, jaja, češnjaka, agruma, bobičastog voća i đumbira sjajan je izbor kako biste poboljšali i osnažili respiratorni sustav.

Kupus, brokula, kelj, kohlrabi i cvjetača se trebaju kratko kuhati.

Mrkva, paprika, i batat jamstvo su dostatnog unosa karotenoida. 

Jaja i riba u jelovniku znače dostatan unos omega masnih kiselina.

Čaj, đumbir, kurkuma, agrumi te lukovice su također korisne namirnice. Časopis Advances in Experiences Medicine and Biology objavio je da kurkumin može pomoći u sprječavanju kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), alergijske astme i drugih respiratornih bolesti.

Posebno je važno svakodnevno unositi luk (ljutiku, ljubičasti luk, žuti luk) i češnjak. 

Voda je najveći saveznik plućima kada je u pitanju oslobađanje viška sluzi ili alergena. Dovoljno vode i mlakog čaja podrška su plućima u eliminaciji toksina. Za odabir dodataka prehrani koji mogu biti korisni u procesu detoksa pluća svakako potražite stručnu podršku. Povećan unos C i D vitamina, magnezija te drugih vitamina i minerala planira se sukladno dobi, spolu i zdravstvenom statusu.

Pročitajte više