Sigurno znate da su dijetalna pića loša, ali baš u ovoj mjeri? Fuj!

Foto: 123rf

POSTOJI nekoliko namirnica koje možemo naći na cijelom našem svijetu koje u sebi nemaju ni trunku nutrijenata. Jedna od njih su dijetni sokovi s nula posto šećera. Dodajmo - i nula posto ničega, plus puno posto - s.anja!

To vjerojatno znate svi, iako, sigurno koji put posegnete baš za njima, jer ipak - nula posto šećera, nula posto kalorija - pa vam se čini manja šteta posegnuti za njima nego za nekim sokom prepunim šećera. Možda ćete sada ipak promijeniti naviku!

Jer, doista.... fuj!



Uništavaju vam kožu

Sve studije koje su se provodile na gaziranim pićima pokazale su da ona dosta utječu na starenje kože, ali kada su se uhvatili u koštac s dijetalnim gaziranim pićima ostali su u šoku. Ne samo da utječu na starenje kože već poprilično pospješuju njeno propadanje i pojavljivanje akni koji vas samo dodatno poružnjuju.

Utječu na promjenu raspoloženja

(Ne)dobri stari aspartam znan i kao slatki otrov koji je sastavni dio dijetalnih pića već je odavno poznat kao onaj koji potiče glavobolje, promjene raspoloženja, a osobama sklonima depresijama samo će još jače pojačati loš osjećaj. Pa ako mislite da će vam takva dijetalna slatkoća dobro doći umjesto dobre stare čokolade, u zabludi ste i to jako.

Dijetalno, a deblja


Teoretičari zavjera i svi oni koji naginju tome uvijek vole istaknuti da sve što je dijetalno deblja kao sam vrag. I naravno da su u pravu. Znaju to i proizvođači i distributeri i marketinški stručnjaci, ali dok se proizvodi s naznakom "dijetalno/no sugar" tako dobro prodaju - naravno da će vam malo iskriviti istinu. Ali će zato znanstvenici slobodno reći - da - u pravu ste. Što više dijetalnih proizvoda konzumirate to vam sve više rastu šanse da postanete pretili. Zapravo, šanse su vam toliko velike da s dvije čaše dijetalnog soka dnevno šanse za prekomjernom težinom rastu vam za čak 500 posto. Barem su tako izračunali znanstvenici University of Texas Health Science Centera.

I djeci prijeti srčani udar

Ekipa sa Sveučilišta u Miamiju došla je do podatka da ukoliko dijete dnevno popije samo jedno dijetalno gazirano piće povećava šanse od začepljenja krvnih žila, odnosno kasnijeg srčanog udara za čak 44 posto i to ne u odnosu na dijete koje pije samo vodu, već u odnosu na djecu koja piju obična gazirana pića. dakle, toliko su lošija čak i od super nezdravih gaziranih pića!

Bez šećera prema šećernoj bolesti

Sasvim logično - ako imaju toliko mnogo slatkog otrova (aspartama) veće su i šanse da vas navika ispijanja dijetalnih gaziranih pića dovedu do dijagnoze dijabetesa tipa 2.

Pročitajte više