Simptom koji ukazuje na povišeni krvni tlak, a javlja se tijekom noći

Foto: Shutterstock

POVIŠENI krvni tlak ili hipertenzija u medicinskim se krugovima također naziva ''tihom ubojicom'' jer često ne pokazuje nikakve simptome zbog čega oboljele osobe ne osjećaju promjene sve dok prvi put ne izmjere tlak ili ne dođe do drugih, ozbiljnijih nuspojava. Dugoročno visoki tlak može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, uključujući i bolesti srca.

Upravo zbog toga liječnici upozoravaju kako je potrebno na vrijeme reagirati čim se pojave simptomi koji bi mogli ukazivati na to da imamo problema s povišenim tlakom. Iako se često ne pojavljuju, neki znakovi upozorenja ipak postoje. Jedan od njih tako se najčešće javlja tijekom noći, a radi se o čestom buđenju iz sna.

Liječnici objašnjavaju kako u tome slučaju govorimo o takozvanoj noćnoj hipertenziji koja je jednako opasna kao i dnevna. Isto tako, mnogi ljudi često ignoriraju ovaj simptom misleći da je uzrokovan nekim drugim, manje opasnim stanjima zbog čega je i dijagnoza znatno otežana.

Ostali simptomi koji ukazuju na povišeni krvni tlak uključuju pojačano znojenje, osjećaj anksioznosti, probleme s vidom te crvenilo u licu.

Pročitajte više