Sofia Vergara govorila o borbi s rakom i pokazala fotku ožiljka: Otiđite na pregled

POZNATA po utjelovljavanju nekih glamuroznih uloga, Sofia Vergara je također glumica koja koristi svoje profile na društvenim mrežama za dijeljenje detalja o svom osobnom iskustvu borbe protiv raka i utjecaju koji takva dijagnoza može imati na pojedinca, kao i na njegovu obitelj i prijatelje.

U svjetlu Svjetskog dana borbe protiv raka 2022., glumica se otvorila objavivši svoju fotografiju iz vremena kada je bila podvrgnuta operaciji raka štitnjače prije više od 20 godina. Iako je Vergara preboljela rak, ona priznaje da je to formirajući dio njezina života, onaj koji ju je učinio beskrajno zahvalnom što je živa.

49-godišnjakinja je napisala: "S 28 godina, 'rak' nije bila riječ koju sam očekivala da ću čuti", napisala je, opisujući onaj prvi pregled kod liječnika na kojem je saznala da ima rak štitnjače. "Bio je to samo rutinski pregled. Ali liječnici su mi pronašli izraslinu u grlu i ta je riječ postala dio moje priče."

Nakon dijagnoze, Vergara je započela dugotrajan proces liječenja raka koji je uključivao "sate u tretmanima zračenjem i na kraju na operaciji". Sve ju je to ipak dovelo do ovog trenutka u životu: "Danas se mogu smatrati preživjelom od raka."

Objavljena fotografija prikazuje ožiljak preko Vergarine štitnjače. Štitnjača je mala žlijezda koja proizvodi hormone i nalazi se na donjem prednjem dijelu vrata. Prema klinici Mayo, liječnici nisu sigurni što uzrokuje većinu slučajeva raka štitnjače, što otežava prezentiranje informacija onima koji su u opasnosti od dobivanja bolesti ili kako bi mogli spriječiti ili smanjiti svoje šanse za rak štitnjače.

Kada su u pitanju znakovi i simptomi raka štitnjače, većinom ih je teško otkriti

Kako tumor raste, može uzrokovati stvaranje čvorića ili kvržica na žlijezdi. Većina slučajeva raka štitnjače koji se rano otkriju rezultat su toga što osoba osjeti ili vidi kvržicu na vratu, a zatim se dogovori sa svojim liječnikom o pregledu.

U opisu Vergara je objasnila: "Ovo je bio moj prvi sat glume nakon dijagnoze i liječenja, a to što sam primijetila ožiljak na grlu podsjeća me na to koliko sam se blagoslovljeno osjećala tog dana - i svaki dan od tada."

Vergara je dodala da se osjeća "sretnom i zahvalnom što je u poziciji podijeliti svoju priču i reći: rana prevencija je tako važna!" Pozvala je svoje pratitelje da redovito odlaze na rutinske liječničke preglede.

Pročitajte više