Spavate manje od šest sati? To povećava rizik od bolesti koju ima 500.000 Hrvata

Foto: Shutterstock

Nedostatak sna može povećati rizik od dijabetesa, neovisno o tome hranimo li se zdravo ili ne. San je neophodan za mentalno i fizičko blagostanje, a njegov nedostatak doprinosi srčanim bolestima, pretilosti, neurodegenerativnim poremećajima i depresiji.

Od dijabetesa boluje oko pola milijuna Hrvata, a strahuje se da je broj i veći. Naime, mnogi nisu svjesni tog stanja jer zanemaruju simptome.

Prema novom istraživanju Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, ljudi koji premalo spavaju izloženi su većem riziku od dijabetesa tipa 2. On se javlja kada stanice postanu otporne na hormon inzulin, koji je važan za kontrolu razine šećera u krvi. Ovaj tip dijabetesa često se može spriječiti, a čimbenici rizika uključuju prekomjernu tjelesnu težinu, nedovoljno tjelovježbe, genetiku, prehranu i, sada, san.

U studiji objavljenoj u časopisu JAMA Network Open, istraživači su analizirali podatke od 247.867 sudionika izvučene iz UK BioBank, biomedicinske baze podataka koja istražuje doprinose genetike i okoliša razvoju raznih bolesti.

Zdrava prehrana možda neće smanjiti rizik od razvoja bolesti ako premalo spavamo

Sudionici su podijeljeni u četiri kategorije spavanja: normalni spavači, koji spavaju 7 do 8 sati po noći; blago kratki spavači, koji spavaju 6 sati po noći; umjereno kratki spavači, koji spavaju 5 sati po noći; i ekstremno kratki spavači, koji funkcioniraju s 3 do 4 sata noćnog sna. Njihove prehrambene navike zatim su ocijenjene na temelju konzumacije crvenog mesa, prerađenog mesa, voća, povrća i ribe, specifične za populaciju.

Nakon 12 godina sudionici su podvrgnuti kontrolnom pregledu. Tijekom tog razdoblja otprilike 3.2 posto sudionika dobilo je dijagnozu dijabetesa tipa 2. Uspoređujući ove dijagnoze s izvornim podacima, tim je otkrio da su sudionici koji su spavali manje od šest sati po noći imali znatno veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2, pri čemu se rizik povećavao s nižim prosjekom spavanja. Štoviše, ova se povezanost zadržala čak i među pojedincima koji su se zdravo hranili.

"Ova otkrića upućuju na to da usvajanje zdrave prehrane možda neće smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 među onima koji kratko spavaju", pišu istraživači.

Ovi su rezultati promatrački i potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili mehanizmi na kojima se temelji ova povezanost. Međutim, studija djeluje kao poziv na buđenje da damo prioritet spavanju, kao i prehrani i tjelovježbi kada je u pitanju zaštita našeg cjelokupnog zdravlja.

Pročitajte više