SPOILER ALERT Liječnica za smrt lika u Sek*u i gradu krivi njegov ekstravagantni stil

Foto: HBO Max

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz novog Seksa i grada, nemojte čitati dalje.

OD svog debija 1998. godine, Seks i grad bio je trendseter. Cosmopolitani, Manolo Blahnik, Fendi baguettes torbice i Magnolia Bakery - sve su te stvari postale senzacije nakon što su dobile podršku Carrie Bradshaw i njezinih prijateljica.

No prva epizoda serije And Just Like That završava smrću voljenog lika nakon intenzivnog treninga i baca neugodno svjetlo na Peleton bicikl. 

Seks i grad tijekom godina je prikazao brojne nezaboravne smrtne slučajeve. Tko bi mogao zaboraviti da je Kristen Johnston pala kroz prozor u epizodi Splat ili da je Mirandina mama umrla u istoj epizodi kao i Carrieno dragocjeno prijenosno računalo. Ali, ništa se ne može, niti će se ikada moći, usporediti sa šokantnim odlaskom Face, piše u kolumni za LA Times Meredith Blake.

Da, John James Preston, čovjek koji je preživio brak s Natashom i Aidanov gnjev, umro je od srčanog udara nakon što je odradio tisućiti trening na vrhunskom sobnom biciklu. 

"Sigurna sam da su obožavatelji Seksa i grada, poput mene, tužni zbog vijesti da je Faca umro od srčanog udara", rekla je kardiologinja Suzanne Steinbaum za The Times. 

"Faca je živio ekstravagantno. Pio je koktele, pušio cigare i jeo odreske. Bio je u ozbiljnom riziku od srčanog udara jer je imao i ranije problema, u 6. sezoni. Ti životni izbori, a možda čak i njegova obiteljska povijest, koja je često važan faktor, bili su vjerojatni uzrok njegove smrti. Vožnja Peleton bicikla možda je čak mogla odgoditi njegov srčani udar", navodi dr. Steinbaum.

U nastavku liječnica iznosi neke važne podatke.

"Više od 80 posto svih smrtnih slučajeva povezanih sa srcem može se spriječiti promjenom načina života, prehrane i tjelovježbe. I dok je 25 posto srčanih udara svake godine u pacijenata koji su ga već imali (poput Face), čak i tada su vrlo, vrlo izlječivi. Uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom, testirati se i imati zdravu strategiju prevencije. Dobra vijest je da vam Peloton pomaže u praćenju otkucaja srca tijekom vožnje, tako da to može biti prilično siguran oblik tjelovježbe", tvrdi liječnica.

 

Epizoda je počela idealno za tvrtku Peleton koja prodaje opremu za vježbanje, primjerice trake za trčanje, a najpoznatija je po svom sobnom biciklu, kakav koristi Faca. Carrie i Faca su sretni u braku, tijekom pandemije su se povezali kuhajući i slušajući stare ploče. Faca je postao fan Peletona. Bicikl zauzima važno mjesto u njegovom prostranom stanu. Posebno je fiksiran na svoju instruktoricu Allegru te preskače nastup Charlotteine kćeri kako bi proveo večer vježbajući s njom. I pritom se nada pohvali, što je velika stvar u svijetu ljubitelja Peletona. 

No kad Faca odradi trening i krene pod tuš, pada na pod od posljedica srčanog udara. Carrie nešto kasnije dolazi doma i nalazi ga te snažno grli i ljubi, izgovarajući njegovo ime. 

"I samo tako Big je umro", kaže Carrie na kraju epizode. 

To je klasičan trenutak Seksa i grada - frustrirajuć i smiješan, ali čudno dirljiv. A sve se usredotočuje na dio opreme za fitness čija je cijena oko 1500 dolara ili 10.000 kuna. To nije sjajna vijest za tvrtku koja je morala povući 125.000 svojih traka za trčanje nakon smrti djeteta početkom ove godine. 

Steve Brady se u drugoj epizodi pita zašto je njihov prijatelj, koji je imao problema sa srcem, uopće vozio "taj bicikl". S obzirom na to da ne izgovara Peleton, čini se kao se serija odriče od odgovornosti, što je naložio pravni odjel tvrtke Warner Media. 

Miranda, razumna kao i uvijek, objašnjava da Facu nije ubio bicikl.

"Na tom biciklu je odradio više od tisuću vožnji", kaže ona, opet upadljivo ne koristeći riječ Peleton.

"Dobio je zeleno svjetlo od svog kardiologa. Vježbanje je dobro za srce", zaključila je.

Pokušajte to reći fanovima slomljenog srca.

Pročitajte više