Starenje je neizbježno, ali ova pića pomažu usporiti ga i vratiti vam mladolik izgled

Foto: 123RF

STARENJE je neizbježno, a s njim dolaze vidljivi znakovi poput sijede kose, gubitka kose i neželjenih bora.

No iako se starenje ne može zaustaviti, pojava znakova starenja se može usporiti i to održavanjem zdravog načina života te prakticiranjem zdrave prehrane, prenosi portal BrightSide.

Ovo su pića koja vam u tome mogu pomoći:

1. Kava

Kava sadrži važne antioksidanse koji štite tijelo i usporavaju starenje, a nova istraživanja pokazuju kako kofein štiti tijelo od kroničnih upala i smanjuje rizik od raka kože. 

Studija je utvrdila da su oni koji su popili jednu šalicu kave svaki dan smanjili rizik za razvoj nemelanomskog raka kože za oko 10%.

2. Vino

Iako često ispijanje vina može oštetiti jetru i učiniti da izgledate starije nego što uistinu jeste, umjereno pijenje može spriječiti demenciju i alzheimerovu bolest.

Međutim, trebali biste odabrati crno vino jer ono sadrži antioksidanse polifenole od kojih je najkorisniji resveratrol za koji se vjeruje da pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola.

3. Voda

U tijelu odraslog čovjeka nalazi se oko 65 posto vode stoga je najvažnije održavanje hidratacije tijela kako bi svi organi pravilno funkcionirali. A s obzirom na to da je koža najveći organ, bez odgovarajuće hidratacije koža može postati suha i naborana te izgledati staro.

Voda također pomaže u izbacivanju štetnih toksina iz tijela te vas čini svježima i mlađima.

4. Čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansom koji pomaže u borbi protiv starenja, odnosno u sprečavanju pojave bora.

Od ovog čaja također možete napraviti masku za lice za osvježavanje kože miješanjem zelenog čaja u prahu s kuhanim bijelim čajem. Također, razna istraživanja zaključuju da ljudi koji redovito konzumiraju zeleni i crni čaj imaju smanjeni rizik od bolesti srca.

5. Sok od cikle

Cikla je bogata nitratima koji pojačavaju protok krvi u prednji dio mozga, smanjujući tako šanse za demenciju i kognitivni pad povezan uz dob.

Antioksidanti u cikli mogu zaštititi tijelo od slobodnih radikala i boriti se protiv bora.

6. Mlijeko

Studije pokazuju da od 30. godine gubite 0,5 do 1 posto mišićne mase svake godine. Također, snaga mišića opada za 12 do 15 posto po desetljeću.

No mlijeko sadrži protein sirutke, koji je odličan izvor leucina.

Leucin - jedna od 9 aminokiselina u ljudskom tijelu - osobito je dobar u preokretu ovog trenda. Zapravo, ne samo da pomaže u regulaciji rasta mišića, već i u regulaciji razine šećera u krvi i u zacjeljivanju rana. 

Pročitajte više