Što se događa s tijelom ako ruke ne peremo dovoljno dobro? Evo što kažu liječnici

Foto: Pexels

RODITELJI već od malih nogu uče svoju djecu o važnosti redovitog pranja ruku. I u pravu su jer znanost dokazuje da je pranje ruku brz i jednostavan način borbe protiv bakterija, virusa i infekcija. Korištenje sapuna i edukacija djece o pranju ruku može smanjiti pojavu proljeva za 30 posto u vrtićima i školama, a to dokazuju i rezultati studije iz 2015. godine objavljene u časopisu Cochrane Review.

Većina nas učinila bi gotovo sve da izbjegne neugodne bolesti, tako da se jednostavan odlazak do umivaonika u kupaonici definitivno isplati, posebno ako uzmemo u obzir da je proljev samo jedna od nekoliko stvari koje se mogu dogoditi ako ne peremo ruke. Evo nekoliko načina na koje nas pranje ruku štiti.

Srećom, ako imamo zdrav imunološki sustav, liječnici tvrde kako se naše tijelo već bori protiv većine bakterija koje nam se nađu na putu. ''U našem svijetu postoje milijarde klica'', kaže imunologinja Lina Velikova. ''Većina ih je bezopasna jer je naš imunološki sustav evoluirao da nas štiti od njih."

Isto tako, naše je tijelo izloženo bakterijama cijeli dan, od prvog jutarnjeg odlaska u kupaonicu sve do odlaska na spavanje. S obzirom na to da smo svaki dan izloženi virusima, nedovoljno pranje ruku definitivno pridonosi većoj vjerojatnosti da ćemo se razboljeti. Kako dodaje liječnik obiteljske medicine David Cutler, to ovisi o mnogo različitih faktora, primjerice. na kojem području živimo, živimo li sami ili s drugim ljudima, a također može ovisiti o tome kako naš imunološki sustav funkcionira, jesmo li bili cijepljeni protiv određenog virusa (kao što je gripa) ili smo možda bili izloženi određenim virusima u prošlosti.

Postoji razlog zbog kojeg je pola razreda vašeg djeteta svake zime bolesno. U tim hladnijim mjesecima virusi prehlade i gripe su češći. "Pazite da kašljete ili kišete u lakat, a ne na ruke, što će pomoći u smanjenju prijenosa ovih virusa", kaže dr. Cutler. "Često i pažljivo pranje ruku prije nego što dodirnete vlastiti nos ili usta pomoći će vam da se zaštitite od drugih koji su bolesni.''

Naglašava kako je preskakanje pranja ruku ili netemeljito pranje samo jedna od svakodnevnih grešaka koje povećavaju rizik od prehlade ili gripe. Pranje ruku sapunom i vodom ili, ako oni nisu dostupni, sredstvom za dezinfekciju ruku, uklanja mnoge bakterije koje uzrokuju bolest i smanjuje rizik od proljeva, respiratornih infekcija te infekcija kože i očiju.

Pročitajte više