Stručnjaci otkrili što može pomoći smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2

Foto: Shutterstock

DIJABETES tipa 2 ozbiljno je zdravstveno stanje, a ponekad dolazi i s nekim znakovima upozorenja - stanjem koje se naziva preddijabetes.

Prateći više od 3200 ljudi s preddijabetesom gotovo 21 godinu, istraživači su nastojali utvrditi postoje li učinkoviti načini za sprječavanje prelaska preddijabetesa u dijabetes tipa 2. U istraživanju objavljenom ovog tjedna u časopisu Circulation, znanstvenici su izvijestili da su promjene načina života, uključujući veću tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i cilj gubitka težine od 7 posto ili više, dugoročno učinkovite za odgađanje ili sprječavanje napredovanja te bolesti.

Međutim, studija je pokazala da te strategije nisu smanjile rizik od kardiovaskularnih bolesti. "Rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s preddijabetesom je povećan, a dodatno i raste u slučaju da se razvije dijabetes tipa 2", smatra dr. Ronald B. Goldberg sa Sveučilišta u Miamiju.

"Veza između dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti je složena i zahtijeva više istraživanja kako bi se bolje razumjela", rekao je dr. Eduardo Sanchez iz American Heart Associationa. "Međutim, ovi važni rezultati također nam govore da je intervencija u načinu života nevjerojatno učinkovita za odgađanje ili sprječavanje dijabetesa tipa 2, što bi samo po sebi moglo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti."

Što je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 nastaje kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi za obradu šećera u krvi, a gušterača nije u stanju proizvesti dovoljne količine inzulina. Kada je šećer u krvi kronično visok, može oštetiti krvne žile, uzrokujući širok raspon ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Pročitajte više