Stručnjaci upozoravaju na opasan trend: Žene ispiru vaginu limunovim sokom

Foto: Pexels

ŽENE ne bi trebale prati vaginu limunom jer to može prouzročiti infekciju i oštetiti osjetljivu sluznicu, upozorili su liječnici.

Naime, forumi i društvene mreže preplavljeni su ženama koje se kunu u djelotvornost ovog opasnog trenda. Između ostalog, tvrde da može pomoći u sprječavanju i uklanjanju neugodnih mirisa, pa čak i pomoći vam da "izbjegnete trudnoću". Recimo, kampanje u mjestima poput Tanzanije upozoravaju da se stručnjacima redovito obraćaju mlade žene koje vjeruju da će im pranje rodnice limunom pomoći da se riješe sperme nakon seksa - čime se nastoji izbjeći trudnoća. Drugi zagovornici ovog trenda također kažu da lišće limuna može pomoći da rodnica ostane svježeg mirisa, ali stručnjaci su u razgovoru za The Sun rekli da su ti trendovi opasni za žene.

Dr. Sarah Jarvis i klinička direktorica Patientaccess.com-a rekla je kako pranje vagine limunom može izazvati čitav niz problema.

"Užasna je ideja isprati vaginu limunovim sokom. On je vrlo kiseo, što može oštetiti nježnu sluznicu vaše rodnice. To može dovesti do bolova, iritacije i bolova tijekom vođenja ljubavi. Ali također može poremetiti pH ravnotežu vaše rodnice. To će vas učiniti sklonim vaginalnim infekcijama", objasnila je.

Također, drugi su stručnjaci upozorili da korištenje limuna za pranje rodnice nakon seksa neće spriječiti trudnoću.

Nadalje, ginekologinja Shree Datta je objasnila kako bi higijenu intimnog područja trebali održavati isključivo uz pomoć tople vode. Razlog tome se skriva u tome što sapuni, deterdženti i hrana poput jogurta ili limunovog soka mogu promijeniti pH vaše rodnice utječući na bakterijsku ravnotežu.

Dodala je: "To može dovesti do većeg rizika od iritacije i infekcije rodnice. Neke studije sugeriraju da pranje rodnice sokom limuna ili limete može utjecati i na stanice vrata maternice."

Pročitajte više