Studija: Dodatak koji snižava kolesterol povezan je s rizikom od srčanog udara

Foto: Shutterstock

Niacin, poznat i kao vitamin B3, neophodan je za razne tjelesne funkcije i ponekad se dodaje hrani. Međutim, istraživači s Klinike Cleveland otkrili su da višak niacina povećava cirkulaciju nusproizvoda zvanog 4PY. Više razine 4PY u cirkulaciji povezane su sa srčanim udarom, moždanim udarom i drugim štetnim srčanim događajima u velikim kliničkim studijama.

Istraživanje je također pokazalo da izravno izaziva upalu krvnih žila. Niacin se prije propisivao za povećanje HDL kolesterola, tzv. "dobrog" kolesterola, koji pomaže ukloniti LDL, "loš" kolesterol, iz krvotoka.

Međutim, na kraju se pokazalo da je niacin manje učinkovit od drugih lijekova za snižavanje kolesterola. Istraživač, dr. Stanley Hazen, koji je vodio studiju, kaže: "Desetljećima Sjedinjene Države i više od 50 zemalja nalažu obogaćivanje niacinom u osnovnim namirnicama, kao što su brašno, žitarice i zob, kako bi se spriječile bolesti povezane s nedostatkom hranjivih tvari", izvještava TheSun.

Većina ljudi unosi dovoljno niacina hranom

Osim toga, studija je otkrila da je jedna od četiri osobe u skupinama pacijenata imala visoke razine 4PY, što sugerira da su konzumirali niacin prekomjerno.

Dr. Hazen ističe: „Učinci niacina uvijek su bili donekle paradoksalni. Unatoč tome što snižava kolesterol, kliničke koristi uvijek su bile manje od očekivanih na temelju stupnja smanjenja LDL-a. To je dovelo do ideje da višak niacina uzrokuje nejasne nuspojave koje djelomično poništavaju dobrobiti snižavanja LDL-a."

Hazen vjeruje da njihova otkrića pomažu objasniti ovaj paradoks.

"Ovo ilustrira zašto je istraživanje zaostalog kardiovaskularnog rizika tako kritično; saznajemo puno više nego što smo namjeravali pronaći", objasnio je.

Nacionalna zdravstvena služba (National Health Service) ističe da većina ljudi dobiva dovoljno niacina svakodnevnom prehranom, a dobri izvori uključuju meso, ribu, jaja i pšenično brašno. Ipak, nema dovoljno dokaza da bismo znali kakvi bi mogli biti učinci uzimanja visokih dnevnih doza dodataka nikotinamida. Stoga se preporučuje ograničavanje doza na 17 miligrama nikotinske kiseline ili 500 miligrama nikotinamida dnevno.

Pročitajte više