Studija: Jedenje borovnica u srednjim godinama nosi ključnu prednost za zdravlje

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI sa Sveučilišta Cincinnati pratili su pretile odrasle osobe s blagim padom pamćenja koje su jele borovnice u periodu od tri mjeseca i otkrili su značajno poboljšanje pamćenja u usporedbi s onima koje nisu konzumirale ovo voće, prema The Daily Mailu.

Tim je sugerirao da to bobičasto voće može imati zaštitni učinak jer sadrži antocijanine, vrstu flavonoida koji mogu smanjiti upalu. No priznali su da je bilo teško odrediti jesu li borovnice izazvale poboljšanje jer je studija bila promatračka, što znači da nije mogla utvrditi jesu li rezultati posljedica drugih čimbenika, i bila je provedena na malom uzorku.

Dr Robert Krikorian, psiholog koji je vodio studiju, objavljenu u časopisu Nutrients, sa svojim je kolegama napisao: "Kognitivni nalazi ukazuju na poboljšanu izvršnu sposobnost u uzorku sredovječnih ljudi dok su konzumirali borovnice. Demonstracija ovih prednosti kod sredovječnih osoba s inzulinskom rezistencijom i subjektivnim kognitivnim padom sugerira da kontinuirana konzumacija borovnica može pridonijeti zaštiti od kognitivnog pada kada se primijeni rano kod osoba s rizikom."

Dodali su: "Sažeto, ova studija je pokazala da konzumacija borovnica ima neurokognitivnu korist kod sredovječnih osoba s inzulinskom rezistencijom i povećanim rizikom za buduću demenciju."

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da rani simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja te poteškoće u održavanju pažnje i komunikaciji s drugima.

To može uključivati gubljenje u poznatom susjedstvu, korištenje neobičnih riječi za upućivanje na poznate predmete i zaboravljanje imena članova obitelji.

Trenutačno ne postoji lijek za demenciju, a tretmani su usmjereni na usporavanje stanja i ograničavanje simptoma.

Pročitajte više