Studija: Soli s manjim udjelom natrija mogle bi spasiti milijune života

Foto: 123RF

PREKOMJERAN unos soli uzrokuje oko 1.6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Četiri od pet ovih smrtnih slučajeva događaju se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, a gotovo polovica umrlih su mlađi od 70 godina.

U većini zemalja dnevni unos soli daleko je iznad gornje granice od 5 grama dnevno koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i smatra se da je globalni prosjek 10.1 gram soli.

Kalijeve soli kao zdravija zamjena

Nova studija objavljena u New England Journal of Medicine ističe potencijal soli s niskim udjelom natrija, koje stoga smanjuju mogućnost unosa pretjerane količine natrija u organizam, tako spašavajući živote. Soli s malo natrija zamjenjuju dio natrija kalijem koji ima slična svojstva. Ove zamjene sadrže otprilike četvrtinu manje natrija, ali imaju okus sličan običnoj soli i mogu se koristiti na isti način u kuhanju.

Kalijeve soli pružaju dvostruku korist jer manji unos natrija smanjuje krvni tlak, a dodatan unos kalija ima isti učinak, što u konačnici dovodi do boljeg zdravlja srca.

Rezultati ove revolucionarne studije, koju je u Kini proveo Institut za globalno zdravlje, pokazuju da zamjenske soli s malo natrija spašavaju živote i sprječavaju srčane i moždane udare. Sol s malo natrija smanjuju rizik od smrti za 12%, rizik od moždanog udara za 14%, a ukupne kardiovaskularne probleme (moždani udar i srčani udar zajedno) za 13%.

Veliko istraživanje - jedno od najvećih i najdugovječnijih ispitivanja učinka soli s manjim udjelom natrija ikad - provedeno je tijekom pet godina i obuhvatilo je 21.000 ljudi s najvećim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Dokazalo je da soli s malo natrija sprječavaju srčane i moždane udare te su prihvatljiva zamjena koja se lako može prilagoditi prehrani većine ljudi. Nadalje, studija nije otkrila povećan rizik od ozbiljnih nuspojava.

Ograničenja

Naravno, nijedna intervencija nije savršena. Ljudi koji su na dijetama s ograničenom količinom preporučenog unosa kalija (poput onih na dijalizi) možda će morati izbjegavati kalijeve soli. Međutim, količina kalija koja se dnevno konzumira iz soli s malo natrija u tipičnoj prehrani slična je onoj u jednoj ili dvije banane.

Poboljšanje svijesti o soli s niskim udjelom natrija i edukacija javnosti o njenim prednostima mogu značajno doprinijeti promjenama. Zahtijevanjem da se sol s niskim udjelom natrija koristi u pripremi hrane koja se kupuje, poslužuje i prodaje u javnim ustanovama (kao što su sveučilišta, bolnice i sl.) smanjio bi se sadržaj natrija u milijunima obroka koji se poslužuju širom svijeta svaki dan.

Pročitajte više