Trebali biste se svakodnevno tuširati hladnom vodom. Evo zašto

Foto: 123RF

NA KRAJU napornog dana kao najbolja ideja zvuči topla kupka. Ipak, ono što je znatno zdravije za naše fizičko i mentalno zdravlje je upravo hladan tuš. Koliko god se bilo teško natjerati na to, ako uvedete ovu naviku u svakodnevicu, uživat ćete brojne prednosti:

Pomoć u obrani od infekcija

Neka su znanstvena istraživanja povezivala kratko hladno tuširanje s povećanjem imuniteta. Ispitivanje provedeno u Nizozemskoj na 3018 zdravih odraslih osoba u razdoblju od 3 mjeseca pokazalo je da je iskorišteno 29 posto manje dana bolovanja kod osoba koje su se tuširale hladnom vodom, od onih koji nisu imali tu naviku.

Snižavanje tjelesne temperature dovodi do suženja krvnih žila, što može pomoći u smanjenju oteklina, bolova u mišićima i drugih oblika upale. Ovo također pomaže ublažiti bol upaljenog područja i ubrzati vrijeme oporavka.

Pomoć kod stresa

Ako ste se ikad tuširali hladnom vodom, možda ćete primijetiti povećanje energije, vjerojatno zbog šoka niske temperature. Međutim, održavanjem ove navike smatra se i da pomažete svom tijelu da smanji posljedice stresa.

Prednosti za kožu

Možda ste čuli za negativne učinke vrućih tuševa na kožu i kosu. Zapravo, vrući tuševi mogu iritirati postojeća stanja kože kao što su psorijaza, ekcem, rosacea i akne.
Vjeruje se da redovito izlaganje vrućoj vodi isušuje kožu i vlasište, ostavljajući ih sklonijima iritaciji.

Iako kupanje u hladnoj vodi većini nije privlačno, ipak je vrijedno nelagode, pokazuju različita istraživanja. Hladna voda ne isušuje prirodna ulja iz naše kože kao što to čini topla voda. Vjeruje se da to pomaže u smanjivanju pora i održavanju površine kože zdravom, hidratiziranom i sjajnom.

Pomoć kod depresije

Ako date prednost hladnom tušu ispred vruće kupke, to bi vas moglo učiniti sretnijima. Jedna studija koju je 2007. godine provela Medicinska škola Sveučilišta Virginia Commonwealth pokazala je da su hladni tuševi 1 do 2 puta dnevno učinkovit način za ublažavanje simptoma depresije.

Hladan tuš se nikako ne može smatrati lijekom, ali rezultati izgledaju obećavajuće za naše mentalno zdravlje.

Pročitajte više