Tip snimio kako doručkuje sirova jaja i sirovi goveđi mozak pa šokirao javnost

FITNESS influencer Weam Brieche snimio se kako jede sirovi goveđi mozak i šest sirovih jaja, a video je objavio 14. ožujka i do danas je skupio 11.7 milijuna pregleda. Brieche u videu kaže da će pokazati kako izgleda "doručak bogat proteinima ako nemate vremena za kuhanje". Potom počinje jesti sirovi goveđi mozak dok iz čaše pije sirova jaja.

Nekonvencionalni doručak šokirao je ljude. Neki su istaknuli da im sirova jaja nisu toliko čudna iako stručnjaci ističu da jedenje nekuhanih jaja povećava rizik od zaraze salmonelom, kao i da je manje hranjivo jer se proteini iz jaja lakše apsorbiraju kada je ova namirnica skuhana. 

@weambreiche High protein breakfast #fypシ #fyp #viral #carnivore #weambreichecarnivore #rawcarnivore #nosetotail #rawmeatdiet #raworgans ♬ original sound - Weam Breiche

Neki su izrazili zabrinutost oko sigurnosti sirovog mesa. Naime, konzumacija sirovog mesa može biti okidač za razvoj prionske bolesti, koja može uzrokovati oštećenje pamćenja, promjenu osobnosti i poteškoće s kretanjem. Zato stručnjaci apeliraju na ljude da izbjegavaju jesti sirovo meso jer to povećava rizik od zaraze bolestima koje se prenose hranom. 

"Kada jedete sirovo meso, riskirate trovanje hranom. Meso može sadržavati parazite poput glista ili trakavice", upozorila je za Insider dijetetičarka Bonnie Taub-Dix.

Uobičajeni patogeni u sirovom mesu i organima uključuju E. coli, salmonelu, kampilobakter i listeriju.

Prema Healthlineu, životinjski mozak je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu poboljšati zdravlje srca i krvnih žila. Međutim, jedenje te namirnice i dalje se preporučuje izbjegavati jer može dovesti do povećanog rizika od goveđe spongiformne encefalopatije (GSE), također poznate kao bolest kravljeg ludila. Prema Johns Hopkins Medicineu, ljudi koji jedu kontaminirani mozak mogu razviti demenciju, ukočenost mišića i poteškoće u govoru.

Brioche na svom YouTube kanalu navodi da nije liječnik i da nijedan njegov video ne treba smatrati medicinskim savjetom. Također napominje da bi "konzumacija sirovog mesa mogla biti opasna ako nije dobro pripremljeno". Na TikToku ima 100.000 pratitelja, dok njegov kanal na YouTubeu ima 1000 pretplatnika. 

Pročitajte više