Trebali biste pripaziti na dovoljan unos vitamina A, ovo su dokazane prednosti

Foto: Unsplash

VITAMIN A je esencijalni vitamin topiv u mastima, a pomaže zdravlju očiju i imunološkom sustavu i organima da pravilno funkcioniraju. Dostupan je putem životinjske i biljne hrane.

Evo pet znanstveno potkrijepljenih prednosti vitamina A, prema Insideru:

Čuva vid

Vitamin A važan je za bolji vid pri slabom svjetlu jer stvara pigmente u oku koji su potrebni za noćni vid.

Bez vitamina A vaše oči prestaju proizvoditi ove pigmente, što na kraju može dovesti do noćnog sljepila. Ovo stanje uzrokuje poteškoće pri prilagodbi na prigušeno svjetlo ili potpunu nemogućnost gledanja u mraku.

"Vitamin A također igra ulogu u zaštiti rožnice. To može smanjiti rizik od razvoja katarakte, koja uzrokuje zamućen vid", kaže Julienna Hever, dijetetičarka iz Kalifornije specijalizirana za biljnu prehranu.

Prema Studiji očnih bolesti povezanih s dobi, koju sponzorira Nacionalni institut za oči,  dodaci vitamina A - uz druge vitamine koji sadrže antioksidanse i cink - mogu zaštititi zdravlje očiju kod osoba s određenim bolestima.

Studija je uključivala 4757 sudionika u dobi od 55 do 80 godina zahvaćenih kataraktom, makularnom degeneracijom uzrokovanom starenjem ili oboje. Makularna degeneracija povezana s dobi stanje je koje uzrokuje gubitak središnjeg vida, što znači da detalji na objektima koji se nalaze neposredno ispred osobe mogu izgledati zamućeni.

Sudionici su podijeljeni u četiri skupine i pet godina su dobivali dnevni oralni dodatak. Svaka grupa je dobila jedan od sljedećih dodataka:

  • Antioksidativna formulacija (koja je sadržavala 15 mg vitamina A), cink i bakar
  • Cink i bakar
  • Samo formulacija antioksidansa
  • Placebo

Formulacija antioksidansa s cinkom i bakrom usporila je napredovanje makularne disfunkcije povezane sa starenjem od srednje do napredne za 25%, u usporedbi s 21% u onih koji su uzimali minerale i 17% u onih koji su uzimali antioksidanse. Također je smanjila rizik od gubitka vida za 19%.

Pomaže funkcioniranju imunološkog sustava

Vitamin A potreban je vašem imunološkom sustavu za rast, održavanje i jačanje epitela i mukoznih tkiva koje oblažu većinu naših organa. Ova tkiva su prva tjelesna obrambena linija od patogena i ključni su dio urođenog imunološkog odgovora tijela na infekciju.

Vitamin A također ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi sprječavaju oštećenje stanica u procesu poznatom kao oksidativni stres. Kontinuirano oštećenje stanica od oksidativnog stresa može dovesti do kroničnih bolesti kao što su rak, bolesti srca i gubitak vida.

Međutim, dodaci vitamina A nisu se pokazala korisnima, osim u slučaju da vam ga baš nedostaje. Međutim, većina stručnjaka za prehranu slaže se da su dijete s visokim udjelom biljnog vitamina A najbolje za zdravlje.

Podržava funkciju organa

Normalne količine vitamina A pomažu srcu, plućima i bubrezima u funkcioniranju promicanjem rasta zdravih stanica i tkiva.

Na primjer, recenzija objavljena u Nutrientsu 2018. otkrila je da vitamin A igra ključnu ulogu u razvoju i sazrijevanju plućnog tkiva, čime se promiče cjelokupno funkcioniranje pluća. Isti pregled je otkrio da je nedostatak vitamina A povezan s povećanim rizikom od razvoja problema s plućima kao što su astma i respiratorne infekcije poput upale pluća i gripe.

Smanjuje i liječi akne

Vrsta vitamina A, dostupna na recept ili u malim dozama u proizvodima bez recepta, nazvana retinol, smatra se jednim od najboljih lokalnih tretmana za akne. 

Zapravo, smjernice za njegu i liječenje akni koje je postavio Journal of the American Academy of Dermatology predlažu primjenu lokalnih retinoida ili proizvoda s retinolom kao prve linije liječenja blage do teške akne.

Akne se obično javljaju kada se pore na koži začepe mrtvim stanicama i uljima kože. Retinol liječi akne djelujući kao ekstremni piling, uklanjajući ove mrtve stanice kože, a zauzvrat promičući rast novih stanica.

Pomaže zdravoj trudnoći

Unos dovoljno, ali ne previše vitamina A tijekom trudnoće važno je za razvoj fetusa.
Studija iz 2010. objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je da dodatak vitamina A kod kronično pothranjenih žena prije, tijekom i nakon trudnoće poboljšava funkciju pluća kod potomstva.

Istraživači su usporedili kapacitet pluća 1371 djece čije su majke primale ili dodatak vitamina A ili placebo. Nakon što su djeca navršila 9 do 13 godina, znanstvenici su ispitali njihovu funkciju pluća i otkrili da su one čije su majke primale vitamin A imale jača pluća od djece žena koje nisu.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dodatak vitamina A samo trudnicama u područjima gdje se nedostatak vitamina A smatra ozbiljnim javnozdravstvenim problemom. To je zato što previše vitamina A može uzrokovati urođene mane.

Većina trudnica bi trebala nastojati dobiti svoj vitamin A iz zdrave prehrane. Međutim, Susan Dopart, dijetetičarka i nutricionistica u Los Angelesu koja je specijalizirana za trudnoću, kaže da, ako vaš liječnik preporuči dodatak, multivitamin ili prenatalni vitamin trebao bi osigurati dovoljne količine vitamina A tijekom trudnoće. Svakako se o konzumaciji bilo kakvih dodataka prethodno treba posavjetovati s liječnikom, piše Insider.

Pročitajte više