Trebate li izbjegavati bijelu rižu ako pazite na razinu šećera u krvi?

Foto: Unsplash

AKO vam je liječnik preporučio da pripazite na razinu šećera u krvi, možda ste se bacili na istraživanje savjeta po internetu ili ste pitali ljude iz svoje okoline o hrani koju biste trebali izbjegavati. Najčešće ćete čuti da biste trebali ograničiti konzumaciju prerađene hrane, poput tjestenine, bijelog kruha i, dakako, bijele riže.

Registrirana dijetetičarka i certificirana edukatorica o dijabetesu Caroline Thomason je za Eat This, Not That objasnila da bijela riža može biti dio zdrave, uravnotežene prehrane, kao i ostale spomenute namirnice. Uz samokontrolu, umjerenost i oprez pri određivanju porcija, nema razloga da izbjegavate bijelu rižu ako vam je draža od smeđe ili nekih drugih opcija, kaže Thomason.

Razbijanje mitova o bijeloj riži

Istina je da je bijela riža uglavnom škrob, a poput većine bijelih žitarica, prilikom prerade bijele riže uklanja se vanjska opna koja sadrži vlakna, kao i središnja klica koja sadrži hranjive tvari. Vitamini i minerali iz klica često se dodaju bijeloj riži nakon obrade.

Budući da je riža cjelovita žitarica, mnogi vjeruju da je smeđa riža općenito zdravija od bijele. Iako je sadržaj mekinja i klica u smeđoj riži bogatiji organskim vlaknima, vitaminima i drugim hranjivim tvarima, obje varijante sadrže gotovo istu količinu ugljikohidrata, a razlika u sadržaju vlakana je otprilike tri grama po šalici.

Kako uključiti bijelu rižu u svoju prehranu i pritom paziti na šećer u krvi

Uravnotežen obrok treba sadržavati proteine, zdrave masti, ugljikohidrate i povrće. Kad uzmete u obzir sve ove komponente, jednostavno dodavanje nutritivno bogatih namirnica bijeloj riži može formirati obrok koji će vam pomoći održati zdravu razinu šećera u krvi.

Dobro je znati da su neka popularna jela izrazito škrobna, kao indijski (kombinacija riže i leće) ili meksički (tortilja s kukuruzom i grahom) specijaliteti. Naposljetku, kada naručujete ili pripremate obrok koji uključuje bijelu rižu, trebali biste uzeti u obzir ostale namirnice koje kombinirate s njom kako biste bili sigurni da zaista postižete odgovarajuću ravnotežu koja pomaže u održavanju dobre razine šećera u krvi.

Pročitajte više